Jakub Forgács Iné športy

Bystrický Terminátor Vlado Konský: Prečo chcem pomôcť deťom z detských domovov?

Mesto pod Urpínom môže byť hrdé na svojich športovcov. Jedným z nich je aj úspešný thaiboxer Vladimír Konský, ktorého sme pre vás vyspovedali v rozhovore!

Ilustračný obrázok k článku Bystrický Terminátor Vlado Konský: Prečo chcem pomôcť deťom z detských domovov?
12
Galéria
Zdroj: archív Vladimíra Konského

Meno Vladimír „Terminátor“ Konský asi Bystričanom netreba špeciálne predstavovať. Mladý bojovník (32) má za sebou vyše 100 profesionálnych zápasov a množstvo úspechov. Ktorý považuje za najväčší a prečo sa chce venovať deťom z detských domovov?

Čo považujete za svoj najväčší športový úspech?

Nikdy som nad tým ešte neuvažoval. Bilancovať by som chcel až po ukončení aktívnej kariéry. Ale úspech je pre mňa už aj to, že som sa dokázal udržať aj napriek nepriaznivým finančným podmienkam.

Ktorý zápas alebo okamih kariéry vám najviac utkvel v pamäti a prečo?

Keď som boxoval v Malajzii s Thajcom Champuek Chosipaset-om. Napriek tomu, že som prehral, pochopil som techniku a význam sily kopov. Tiež som sa tam zoznámil s kamarátom Nonsai Srisuk-om. Keďže sme boli mimo Thajska, v Malajzii sme boli obaja cudzinci. Počas zápasu si vykĺbil rameno a zaviezli ho do nemocnice. Nechcel som ho tam nechať samého. Človek nevie kam ho vezú, tak som sa rozhodol, nastúpil som do sanitky, aby som bol s ním. Dodnes sme spolu v kontakte.

Ako prežíva zápasy vaša žena? Zlákali ste už aj ju na tréningy?

To sa treba opýtať jej, ako prežíva zápasy. Ja som pokojný, plne sa sústredím na zápas. Viem, že je nervózna ale snaží sa tváriť statočne a nechce na sebe nič dať znať. Neustále ma povzbudzuje, drží mi palce a každý zápas emotívne prežíva. Trénovala už predtým ako sme sa dali dokopy. Vždy však len kondične a pevne verím, že pri tom aj ostane. :)

Zdroj: archív Vladimíra Konského

Hoci máte vlastného trénera, už sa aj sám ako tréner venujete iným. Koho koučujete?

Okrem súkromných tréningov pre jednotlivcov rád pricestujem a dám aj skupinový kdekoľvek v rámci Slovenska. Momentálne som dostal ponuku od Terézie Rumanovskej z Erawan Gymu na vedenie jedného skupinového tréningu za týždeň. Uvidíme, či sa to v novom roku podarí rozbehnúť. „Kaučovanie“ je vlastne vedenie fightera v ringu z rohu a to momentálne nerobím, pretože sám aktívne zápasím a kaučuje ma môj tréner Peter Navrátil.

V pláne máte aktuálne nevšedný projekt s deťmi z detských domovov. Priblížte ho prosím našim čitateľom…

No, nie je to žiadny projekt, je to zatiaľ len myšlienka. Veď všetci by sa mali zapájať do športových aktivít. Či už je to box alebo akýkoľvek iný šport, vždy je to lepšie ako sedieť doma, pozerať TV alebo sa hrať na PC. Šport podľa mňa pomáha nie len zvyšovať imunitu a odolnosť organizmu ale zároveň formuje morálnovôľové vlastnosti každého človeka. Podporím kohokoľvek, kto by chcel začať so športom.

Prečo práve deti z domovov?

A prečo nie? Chcel by som týmto deťom ukázať, aké majú možnosti. Že keď za niečím vytrvalo pôjdu, budú veriť v svoje schopnosti a dokážu dlhodobo a poctivo pracovať, môžu dokázať čokoľvek, čo si zaumienia.

Máte nejakú métu, resp. cieľ, ktorý by ste chceli dosiahnuť?

V športe je mojím cieľom zápasiť a vyhrávať nad mojimi súpermi. Neviem, ako dlho budem ešte aktívne zápasiť, no dúfam, že čo najdlhšie. Všetko však záleží najmä od financií, ktorých je momentálne málo, pretože zdravie a chuť do boja mi nechýba. Po ukončení aktívnej kariéry by som chcel byť tréner a odovzdávať svoje bohaté skúsenosti, ktoré som počas svojej kariéry nazbieral. Ale hovoriť o tom je teraz predčasné.

Keď práve nie ste na tréningu alebo zápase, čomu sa najradšej venujete?

Jednoznačne rodine. Mám výnimočnú manželku a dve hyperaktívne deti, ktorých výchova je náročná ale často aj zábavná. V rodine je moja sila a motivácia, z ktorej čerpám energiu. Spolu s manželkou sme založili na FB komunitu Frommeforyou, kde sa plnia sny ťažko chorým deťom z nemocnice. Takže vo voľnom čase často chodím na poštu a pravidelne do DFNsP v Banskej Bystrici. Rád sa bicyklujem, čítam knihy a relaxujem v saune na Štiavničkách. Rád sa dobre najem. Mám rád mäso, ovocie a hlavne čokoládu. :) Som fanúšik FC Barcelona, takže keď je Liga Majstrov, nenechám si v TV ujsť žiadny zápas.

Kde vás budeme môcť vidieť zápasiť najbližšie?

26. novembra 2016 som mal zápas v Liptovskom Mikuláši. Boxujem za NVR gym Liptovský Mikuláš pod vedením trénera Petra Navrátila, ktorý je aj mojím promotérom. Ponuky prichádzajú priebežne, preto trénujem každý deň, aby som bol pripravený kedykoľvek nastúpiť do ringu. Momentálne nemám konkrétnu ponuku, ale keď príde, dám určite vedieť.

Viac informácií o tomto športovcovi s veľkým srdcom sa môžu ľudia dozvedieť aj na stránke From me for you!

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery bystrického Terminátora!

Vladimír "Terminátor" Konský v OBRAZOCH
12
Galéria
Zdroj: archív Vladimíra Konského
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM