Jakub Forgács Iné športy

Bystrický Terminátor s obdivuhodným úspechom: Konský sa stal prvým svetovým šampiónom v lethwei VIDEO

Úspech, aký sa len tak nevidí! Banskobystrický bojovník Vladimír Konský nezostal svojej prezývke Terminátor nič dlžný. V zápase o titul svetového šampióna, ktorý sa konal po prvýkrát v histórii bojových športov, nezaváhal.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický Terminátor s obdivuhodným úspechom: Konský sa stal prvým svetovým šampiónom v lethwei VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

Do posledného miesta naplnená Športová hala na Štiavničkách v Banskej Bystrici v piatok večer napäto sledovala súboje odohrávajúce sa v ringu. Veľkolepú bojovú show Kunlun Fight Slovakia divákom priniesla Youngblood promotion v spolupráci s Čínskou spoločnosťou Kunlun Fight.

Cenné čínske skalpy

Celkovo sa odohralo 23 súbojov pod pravidlami thajského boxu, kickboxu, MMA a po prvý krát v histórii sa mimo svoju domovinu Myanmar predstavil aj lethwei (barmský box). Podujatie hostilo 44 zápasníkov z 15 krajín Európy a Ázie. V prvých šiestich zápasoch pod hlavičkou Youngblood sa v ringu predstavili rastúce talenty bystrického Firegymu. V hlavnej časti večera sa do ringu postavili viacerí domáci borci proti súperom z Číny.

„Čínskych súperov sme nemali možnosť príliš študovať, keďže na internete nebolo veľa videí z ich zápasov. Poznali sme len ich štatistiky, ktoré ukazovali značné skúsenosti všetkých pozvaných. Som preto o to viac hrdý na svojich zverencov, ktorí všetci stáli proti silným a skúsenejším súperom a ukázali výbornú pripravenosť,“ povedal tréner Martin Belák, hlavný promotér Youngblood.

Obľúbenci bystrického publika Peter Lamper a Ján Mazúr si z ringu odniesli cenné skalpy dvoch čínskych superstars. Lamper na body porazil Liu Mingziho a Mazúr si pripísal cenné víťazstvo nad Chen Duolim, aktuálne zverencom holandského trénera Luciena Carbina. V superfightoch svetového formátu najskôr aktuálny šampión K1 Max Enriko Kehl na body porazil Francúza Mohameda Diabyho a potom ukrajinská superstar Artur Kyshenko po veľmi akčnom zápase tesne na body zvíťazil nad Bielorusom Dmitry Valentom.

Prvýkrát v histórii a titul hneď doma

Banská Bystrica zažila aj sľubovanú svetovú premiéru najtvrdšieho stand up ringovégo športu na svete lethwei (barmský box). V prvom z dvoch zápasov, odohraných podľa plných lethwei pravidiel, sa Bratislavčan Igor Daniš postavil hviezde z Myanmaru Too Too. V prvom kole Igor inkasoval niekoľko presných úderov a bol počítaný. Jeho tréner Martin Belák sa v tej chvíli rozhodol využiť možnosť vybrať pre svojho borca time out, ktorú má zo všetkých ringových športov len lethwei. Po dvojminútovom time oute sa Igor vrátil do zápasu a počas celých troch kôl už nedal súperovi šancu jasnej prevahy. Zápas nakoniec skončil remízou, ako každý zápas v lethwei na konci ktorého zostanú stáť obaja borci (neplatí to v prípade titulových zápasov, kedy rozhodujú bodoví rozhodcovia).

Vyvrcholením večera bol súboj domáceho borca, reprezentanta banskobystrického Firegymu Vlada Konského proti myanmarskému šampiónovi Ye Tagonovi, takisto pod pravidlami lethwei. Vôbec po prvýkrát v histórii bojových športov sa bojovalo o titul Svetového šampióna v lethwei. Zápas začal opatrnejšie, ale Vlado Konský, pre ktorého to tiež bola premiéra pod týmito pravidlami, bol odhodlaný opasok ponechať doma v Bystrici a nasadil do zápasu neúprosné tempo.

Súpera počas celých troch kôl neustále triafal presne mierenými údermi, kopmi aj lakťami a kolenami a divákom v hale ukázal odkiaľ pochádza jeho prezývka Terminátor. Počas troch kôl bol myanmarský bojovník trikrát počítaný a po rozhodnutí bodových rozhodcov sa Vlado Konský stal historicky prvým Svetovým Šampiónom v lethwei.

Foto: Bea Beláková

FOTO: Terminátor Konský nezostal nič dlžný svojej prezývke
8
Galéria
VIDEO: Terminátor Konský nezostal nič dlžný svojej prezývke
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM