Správy

Bystrický rodák postavil NAJVYŠŠIU budovu v Ázii: Dnes by oslávil 130 rokov

Navrhoval kluby, nemocnice, školy, kostoly, banky aj obytné domy. Pred 130 rokmi sa narodil architekt Ladislav Hudec, autor prvého mrakodrapu Ázie.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický rodák postavil NAJVYŠŠIU budovu v Ázii: Dnes by oslávil 130 rokov
Zdroj: ICBB

Pochádzal zo Slovenska, ale jeho najdôležitejšie stavby sa spájajú s čínskym mestom Šanghaj. Bol autorom prvého mrakodrapu Ázie, ktorý postavil práve v tejto čínskej metropole. Dvadsaťdva poschodovú budovu s názvom Park Hotel dokončil v roku 1934.

Vyše 60 budov

V Šanghaj naprojektoval Ladislav Hudec, známy aj pod čínskym menom Wu-ta-kche, vyše 60 budov, s ktorých je tretina na listine chránených čínskych historických pamiatok. Od narodenia svetoznámeho architekta uplynie v nedeľu 8. januára 130 rokov.

Ladislav Hudec sa narodil 8. januára 1893 v Banskej Bystrici ako najstaršie zo šiestich detí podnikateľa a staviteľa Juraja Hudeca. Absolvoval štúdium architektúry na Uhorskej kráľovskej technickej univerzite v Budapešti. Ako mladý absolvent techniky vytvoril na Slovensku jedinú stavbu, v roku 1914 kaplnku Panny Márie vo Vyhniach.

Po vypuknutí prvej svetovej vojny narukoval do rakúsko-uhorskej armády. V roku 1916 ho zajali a poslali do zajateckého tábora v Rusku neďaleko hraníc s Čínou. Počas prepravy vlakom sa mu podarilo ujsť do mesta Harbin v Číne a koncom roka 1918 sa usadil v Šanghaji, kde pôsobil až do roku 1947 ako architekt.

Začínal ako kresliť

V roku 1920 sa prvý raz objavilo meno Ladislava Hudeca v publikácii Hongkong list pri zmienke o architektonickom ateliéri Curry – zaoceánska spoločnosť. Vo firme amerického architekta Rowlanda A. Curryho začínal ako kreslič, rýchlo sa však vypracoval na vedúceho architekta a partnera. V roku 1925 sa osamostatnil a založil si vlastný architektonický ateliér Hudec – zaoceánska spoločnosť. Vtedy už bol ženatý s dcérou nemeckého podnikateľa Meyera.

Navrhoval kluby, nemocnice, školy, kostoly, banky aj obytné domy. V 30. rokoch 20. storočia postavil aj prvú nemocnicu s klimatizovanými chirurgickými sálami či kino Grand Theatre s kapacitou hľadiska 2400 miest. Medzi jeho známe stavby patrí aj šanghajský pivovar Union Brewery z roku 1931.

Viac o jeho stavbe najvyššej budovy v Ázie, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM