Jakub Forgács Správy

Bystrický okres varujú pred silným vetrom. V týchto časoch platí výstraha

Okres Banská Bystrica varujú meteorológovia pred silným vetrom. Fúkať môže v nárazoch rýchlosťou až 85 km/h, na horách aj viac.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický okres varujú pred silným vetrom. V týchto časoch platí výstraha
Zdroj: TASR

Vietor má v okrese Banská Bystrica zosilnieť počas pondelka. Výstraha, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) platí od deviatej hodiny do 19:00 hod.

„V okrese Banská Bystrica sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).,“ varuje SHMÚ.

Táto rýchlosť predstavuje podľa meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodáva SHMÚ.

Silno má však fúkať aj na horách. Ako ďalej píše SHMÚ, v okrese Banská Bystrica sa na horách miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h).

Meteorológovia preto vydali aj výstrahu pred vetrom na horách, ktorá v našom okrese platí od pondelka 00:00 do utorka 00:00 hod.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ dodáva SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM