Jakub Forgács Rôzne

Bystrický okres varujú pred počasím: Vietor dosiahne extrémne vysokú rýchlosť!

Ak sa chystáte von, buďte obzvlášť opatrní! Meteorológovia náš okres varujú pred vetrom, kvôli ktorému vydali aj až najvyšší stupeň výstrahy!

Ilustračný obrázok k článku Bystrický okres varujú pred počasím: Vietor dosiahne extrémne vysokú rýchlosť!
Zdroj: TASR

Takáto výstraha platí pre lokality nad pásmom lesa. „V okrese Banská Bystrica sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 35 – 50 m/s,“ informovali meteorológovia zo SHMÚ, ktorí preto vydali výstrahu tretieho stupňa pred vetrom. Tá platí do dnešného poludnia.

Táto rýchlosť podľa SHMÚ predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ uvádza ďalej SHMÚ.

Výčiny počasia však pocítime aj v nižších polohách. Ako totiž informoval SHMÚ, vietor, ktorý krátkodobo (v nárazoch) dosiahne rýchlosť 25 – 35 m/s, sa v našom okrese miestami očakáva aj v polohách nad 800 metrov, kde platí výstraha 2. stupňa, rovanko do dnešného obeda.

„Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uvádza SHMÚ, podľa ktorého je predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Hoci nie tak silný, ale vietor môže vyvádzať aj od dnešného obeda do 15:00. „V okrese Banská Bystrica v polohách nad 800 metrov miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 17 – 25 m/s,“ píše SHMÚ, ktorý preto v tomto čase vydal výstrahu prvého stupňa.

Rovnaká výstraha platí aj v polohách nad 1 500 metrov, kde sa očakáva výskyť vetra so silou 17 – 25 m/s. Tá u nás platí od poludnia do utorkového obeda. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádzajú meteorológovia.

Kvôli vetru treba byť ostražitý aj na cestách. „V okrese Banská Bystrica sa miestami očakáva tvorba snehových jazykov a závejov. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ píše SHMÚ, ktorý vydal výstrahu pred snehovými jazykmi a závejmi. Tá platí do 17:00. „Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM