Správy

Bystrický okres s nemilým prvenstvom: Má najvyššie škody z požiarov pri vykurovaní

Tromi najčastejšími príčinami vzniku požiarov v bytovom hospodárstve, ktoré vznikli v súvislosti s vykurovaním, bolo vyhorenie sadzí v komíne, manipulácia s otvoreným ohňom a manipulácia so žeravým popolom.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický okres s nemilým prvenstvom: Má najvyššie škody z požiarov pri vykurovaní
Zdroj: TASR

Dve usmrtené osoby a šesť zranených eviduje na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici vo vykurovacom období 2018/2019. Od začiatku vlaňajšieho septembra do konca mája tohto roku vzniklo na území kraja v bytovom hospodárstve 164 požiarov s priamou škodou takmer 293 000 eur.

Podľa banskobystrického KR HaZZ najviac požiarov zaznamenali v okrese Rimavská Sobota (28), kde došlo k usmrteniu jedného človeka a k zraneniu štyroch ľudí. Ďalšia osoba zahynula pri ohni v Žiari nad Hronom. Najmenej požiarov v tomto smere evidujú v okresoch Poltár a Banská Štiavnica (4).

Najvyššie materiálne škody boli vyčíslené v okrese Banská Bystrica, viac ako 146 000 eur, najnižšie v okrese Revúca – 650 eur.

„Tromi najčastejšími príčinami vzniku požiarov v bytovom hospodárstve, ktoré vznikli v súvislosti s vykurovaním, bolo vyhorenie sadzí v komíne (109 prípadov), manipulácia s otvoreným ohňom (12) a manipulácia so žeravým popolom (11),“ uvádzajú hasiči z BBSK.

Apelujú na verejnosť aj prostredníctvom letákov, v ktorých pripomínajú, že len pripravenosťou na vykurovaciu sezónu, najmä pravidelným čistením a kontrolou komínov, sa dá predísť niekedy až fatálnym následkom. Až 156 požiarov vzniklo v domoch a objektoch, ktoré sú v súkromnom vlastníctve.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM