Kultúra

Bystrický Monument opäť púta pozornosť: Uchádza sa o prestížne ocenenie

Pomník Monument s vyhliadkovou plošinou, ktorý sa nachádza na rozhraní vojnového a civilného cintorína, spolu s označením 506 hrobových miest padlých vojakov odhalili počas Dňa vojnových veteránov 11. novembra 2018.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický Monument opäť púta pozornosť: Uchádza sa o prestížne ocenenie
4
Galéria

Monument v banskobystrickej mestskej časti Majer, ktorý mesto sprístupnilo v roku 2018 pri príležitosti stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny, má šancu získať významné ocenenie CE·ZA·AR, cenu architektonickej súťaže, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská komora architektov. Monument, zásluhou ktorého sa takmer zo zaniknutého vojnového cintorína stalo po desaťročiach dôstojné pietne miesto, získal už vlani Cenu Dušana Jurkoviča a teraz je nominovaný i na toto prestížne ocenenie. Informoval o tom v piatok na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

Návrat dôstojnosti

Mesto podľa neho za štyri roky dokázalo zrealizovať jedinečný projekt, ktorý vrátil vojnovému cintorínu v Majeri dôstojnosť. Prvú etapu obnovy zrealizovali pri príležitosti stého výročia konca prvej svetovej vojny.

Pomník Monument s vyhliadkovou plošinou, ktorý sa nachádza na rozhraní vojnového a civilného cintorína, spolu s označením 506 hrobových miest padlých vojakov odhalili počas Dňa vojnových veteránov 11. novembra 2018. S realizáciou druhej etapy stavebných prác, zameraných na výstavbu parkovacích miest a chodníkov, začal zhotoviteľ vlani.

Za státisíce eur

Vojnový cintorín vznikol v roku 1915 pri nemocnici, v ktorej ošetrovali vojakov počas prvej svetovej vojny. V minulosti do pôvodného areálu zasiahla výstavba štátnej cesty medzi Banskou Bystricou a Breznom a k ďalšiemu zásahu došlo výstavbou objektov v severnej časti cintorína. Priestor začal postupne zarastať a časom sa zničili i náhrobky. Zachoval sa iba Pomník československých legionárov.

Mesto vyčlenilo na realizáciu jednotlivých etáp obnovy v rozpočte 540 000 eur.

Pod víťazným návrhom urbanisticko-architektonickej súťaže sú podpísaní Benjamín Bradňanský, Vít Halada a Maroš Greš. Za vybudovanie objektu Monument získali vlani prestížne architektonické ocenenie – Cenu Dušana Jurkoviča.

V OBRAZOCH: Súčasťou vojenského cintorína v Bystrici je monument
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM