Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrický gymnazista Emanuel sa blysol. Za tento originálny nápad získal ocenenie

Hoci ešte iba študuje, už teraz sa môže pochváliť prestížnym ocenením. Vyspovedali sme Emanuela Kucbela, ktorý získal ocenenie LEAF Award.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický gymnazista Emanuel sa blysol. Za tento originálny nápad získal ocenenie
6
Galéria
Zdroj: archív Emanuela Kucbela

Emanuel Kucbel (17) študuje v Bilingválnej sekcii na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského (GJGT) francúzštinu. Mladý študent, ktorý pochádza zo Zvolena, sa nedávno blysol parádnym úspechom. So svojím originálnym projektom sa stal laureátom LEAF Award, ceny pre najtalentovanejšch žiakov a študentov do 19 rokov.

Chalani v tvojom veku si radi užívajú voľnosť. Ty máš aj trošku iné aktivity. Čomu všetkému sa venuješ?

Nepovedal by som, že si neužívam voľnosť. Myslím, že si jej užívam viac než dosť. Snažím sa ale popritom stíhať aj iné aktivity. Venujem sa teraz hlavne mojej firme Tochka production, ale popritom aj našej žiackej školskej rade na GJGT, kde organizujeme rôzne podujatia a snažíme sa našu školu zlepšiť. Taktiež hrám v kapele Sushiside, alebo v rôznych hudobných zoskupeniach, venujem sa francúzskemu divadlu u nás na škole, som členom OZ Zastavme korupciu a robím v Záhrade. Ale stíham popritom aj kávy s kamarátmi, v piatok ísť do mesta a klasické veci, čo ľudia v mojom veku. Myslím si, že práveže ešte patrím k tým lenivejším, pretože v mojom okolí je kopa ľudí, ktorí toho stíhajú oveľa viac ako ja.

Nedávno nezisková organizácia LEAF odovzdala ceny najtalentovanejším žiakom a študentom do 19 rokov. Zo 136 prihlásených vybrala porota tri top projekty a tvoj bol medzi nimi. Aký to je pocit?

Je to neskutočná radosť, česť a motivácia. Naozaj, ten pocit, že chce niekto podporiť niečo, čo robím, a že tomu verí, je na nezaplatenie. Som za to LEAFu nesmierne vďačný. Je to ale aj určitý druh zodpovednosti, pretože teraz sa naozaj musím snažiť a nemôžem ich sklamať. Ale tá zodpovednosť za to určite stojí. Je to skúsenosť, ktorú by som prial viacerým.

A k počtu projektov… Som naozaj prekvapený, že práve môj sa dostal až tak ďaleko. Nečakal by som to. Pretože konkurencia bola naozaj silná a myslím si, že každý zo známych a predstavených projektov si zaslúžil túto výhru.

Uspel si s projektom Učňovská reklamka. Stručne ju predstav našim čitateľom…

Predstavte si, že sa idete dať ostrihať k učňom, do kaderníctva. Zaplatíte dve eurá, pretože vás strihá študent. Spraví vám však účes, porovnateľný k práci profesionála, no za oveľa nižšiu cenu. Prečo? Snaží sa spraviť čo najlepší dojem. A prečo nevyužívať túto filozofiu aj v marketingu!?

Toto je naša hlavná filozofia. Sme študenti, ktorí to robia, pretože ich to baví. A hľadali sme možnosť, ako si tým privyrobiť, ale taktiež možnosť, ako tým priniesť do spoločnosti niečo nové, odlíšiť sa od konkurencie, a aby to bolo aj niečo prospoločenské.

Naša firma má za úlohu spájať ľudí, ktorí sa navzájom potrebujú. A to malé, lokálne podniky, firmy či rôznych umelcov. ktorí potrebujú marketing, ale nemajú budget na reklamky. A potom sme tu my, študenti, ktorí potrebujú skúsenosti, portfólio, možnosť si privyrobiť. Spojením týchto dvoch skupín chceme vytvárať veľké veci, a pomáhať.

Čím si podľa teba dokázal zaujať porotu?

Myslím si, že mojím inovatívnym prístupom v tomto odvetí, a taktiež tým, že časom chcem hľadať ďalších ambicióznych študentov, dávať im rovnakú príležitosť, akú som dostal ja, a vychovať ich na to, že jedného dňa po mne tento projekt preberú. Pretože chcem, aby navždy ostala filozofia, že táto firma je študentská.

Za svoj projekt si získal 5 000 eur. Ako ich plánuješ použiť?

Na investovanie do firmy. Nákup techniky, rôzny marketing čisto pre nás a podobné záležitosti.

Sú do tvojich aktivít zapojení aj spolužiaci či kamaráti?

Áno, do tohto projektu je zapojených viacero mojich známych, a niektorí ešte aj budú, len o tom ešte nevedia. Vlastne moji spolužiaci a kamaráti boli dôvod, ktorý ma k tomu inšpiroval. A to konkrétne naša žiacka školská rada. Keď som videl, aké veci dokážu vytvoriť ľudia v mojom veku pod správnym vedením zadarmo, prečo by s tým nemohli za nejaký lacný peniaz začať podnikať!?

Kde sa vidíš po skončení strednej školy?

Neviem poriadne, kde sa vidím o týždeň. Ťažko povedať, čo bude na konci strednej školy. Alebo lepšie povedané, mám viacero scenárov a neviem si vybrať. Ale najradšej by som sa živil tvorením videí v hudobnom odvetí. Ešte uvidím, ako sa rozhodnem s vysokou a tak. Mám na strednej ešte dva roky, to sa môže veľa vecí zmeniť.

Ako najradšej tráviš voľné chvíle v Banskej Bystrici?

Najradšej na koncertoch alebo iných spoločenských kultúrnych akciách, či v Záhrade na káve, alebo si dám pizzu. Bystricu mám veľmi rád, i keď som Zvolenčan, tento stereotyp nenávisti ma však už nepostihol a trávim tu veľa času.

V OBRAZOCH: Bystrický gymnazista Emanuel získal ocenenie LEAF Award
6
Galéria
Zdroj: archív Emanuela Kucbela
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM