Jakub Forgács Správy

Bystrický CINTORÍN má nové schodisko: VYSVETLENIE, prečo je bez zábradlí, FOTO

Schodisko nachádzajúce sa v areáli Rímskokatolíckeho cintorína na Námestí Štefana Moysesa bolo dlhodobo v zlom stavebno-technickom stave.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický CINTORÍN má nové schodisko: VYSVETLENIE, prečo je bez zábradlí, FOTO
4
Galéria

Banská Bystrica patrí k mestám s najväčším počtom cintorínov, pričom mnohé z nich sa nachádzajú v kopcovitom teréne. Návštevníci musia cestou k hrobom svojich blízkych neraz zdolať niekoľko schodov, na ktorých sa už podpísal zub času. Práve z tohto dôvodu sa v uplynulom období samospráva zamerala na obnovu schodiska, ktoré zároveň vedie k Národnej kultúrnej pamiatke, k Hrobu s náhrobníkom Jozefa Dekreta Matejovie na Rímskokatolíckom cintoríne v Banskej Bystrici. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Stavebné práce, ktoré sa začali v polovici mája 2023, boli ukončené takmer s dvojmesačným časovým predstihom,“ uviedla.

Bezpečné schodisko

Vďaka získanej dotácii z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka i finančnej spoluúčasti samosprávy už dnes môžu návštevníci cintorína kráčať k hrobovým miestam po novom bezpečnom schodisku.

Schodisko nachádzajúce sa v areáli Rímskokatolíckeho cintorína na Námestí Štefana Moysesa bolo dlhodobo v zlom stavebno-technickom stave. „Vlastník cintorína, Rímskokatolícka cirkev, Farnosť Banská Bystrica – mesto, a ani správca Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) nedisponovali potrebným množstvom finančných prostriedkov na jeho komplexnú obnovu,“ pokračovala so slovami, že na základe zmluvy o výpožičke stavby schodiska uzatvorenej medzi farnosťou a mestom bolo možné uchádzať sa o dotáciu z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Som rád, že sme boli úspešní a vďaka získanej dotácii vo výške takmer 70-tisíc eur a finančnej spoluúčasti mesta v objeme cca 20-tisíc eur dnes môžu návštevníci cintorína využívať bezpečné schodisko. Realizáciou obnovy sa zabezpečil aj bezproblémový a dôstojný prístup k hrobovému miestu významného dejateľa, ktorý sa nachádza na tomto cintoríne. Ide o priekopníka lesného hospodárstva Jozefa Dekreta Matejovie, ktorého 250. výročie narodenia si pripomenieme v roku 2024,“ hovorí viceprimátor Martin Majling.

Nové a bez zábradlí

Stavebné práce spočívali v odstránení pôvodného betónového schodiska. Plocha pod ním bola vyrovnaná a vytýčil sa priestor toho nového.

„Následne sa zadebnil tvar schodiska, ktorý bol dosypaný štrkovým podkladovým zásypom a po vystužení armatúrou zabetónovaný. Po vytvrdnutí bol povrch schodiska obložený prírodným kameňom so zdrsneným povrchom. Podľa podmienok stanovených Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici a pre umožnenie prístupu k hrobovým miestam nachádzajúcim sa po obidvoch stranách schodiska je schodisko voľné, bez zábradlí,“ dopĺňa Martin Snopko poverený vedením Oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych si­etí.

Nové schodisko si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Rímskokatolícky cintorín s novým schodiskom
4
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM