Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrický barber Lukáš Gergeľ: Muži sa nenechávajú zanedbať, chcú byť stále fresh

V Bystrici sa venuje pánskemu strihaniu. V rozhovore sme vyspovedali mladého barbera Lukáša Gergeľa.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický barber Lukáš Gergeľ: Muži sa nenechávajú zanedbať, chcú byť stále fresh
5
Galéria
Foto: Ján Tagaj

Lukáš Gergeľ (22) túžil po práci barbera už od detstva. Zlom nastal pri jeho návšteve Holandska, kedy si svoj sen začal plniť. Mladý Vígľašan aktuálne pracuje v známom bystrickom podniku King Barber Banská Bystrica. A my sme ho pri práci vyspovedali.

Ako ste sa dostali ku práci barbera?

Túto prácu som chcel robiť už od svojich pätnástich. Sen sa mi podarilo zrealizovať až v 21. roku života. Aktuálne môžem povedať, že moja práca je aj moje hobby.

Kde ste začínali?

Zlom, kedy som reálne začal investovať viacej času a energie do realizácie tohto sna, prišiel v Holandsku. Prvo som sa strihával sám a zároveň sa tak aj učil. Neskôr som začal strihať kamarátov a pomaly som naberal skúsenosti. Po polroku praxe som sa dostal do profesionálneho barbershopu, kde aj aktuálne pôsobím.

Snažíte sa v tejto oblasti stále naberať nové poznatky?

Samozrejme. Aj keď si myslíte, že viete veľa, vždy príde človek, ktorý vám ukáže, že je to stále málo.

A čo trendy? Aké sú aktuálne pre mužov v tejto sezóne?

Trendom je hlavne to, že sa muži začínajú o seba starať čoraz viac. Jednoznačne vlasom teraz kraľuje Fade, tzv. Strih do postupna (od nulky do postupna). Toto sa sťahuje na bočne strany hlavy. Vrch strihám podľa dĺžky, druhu a požiadavky zákazníka, čiže je to individuálne. Brady sú už iná kapitola. Skluzafky sú základ skoro každého strihu brady. Každý strih brady je svojím spôsobom špecifický, pretože každý máme iný rast, ktorý je daný geneticky. Podľa rastu samozrejme prispôsobujem strih, výšku líc a celkový tvar kontúry.

Je aj niečo čo je v súčastnosti out?

Samozrejme. Je to mullet. Tento strih bolo možno vidieť dlhodobo na hlave známeho českého hokejistu Jaromíra Jágra. Čo sa taký brady, tak jednoznačne vyšli z módy husté bočné kotlety, ktoré sú obľúbené u starších pánov.

Potrpia si Bystričania na vzhľad?

Jednoznačne sa nenechávajú zanedbať. Niektorí nás navštevujú aj každé tri dni. Chcú byť stále fresh a atraktívni pre svoje okolie.

Muži v akom veku ku vám chodia najčastejšie?

Aktuálne nás navštevujú všetky vekové kategórie. Od jedného až po osemdesiaty rok života. Ale väčšinou sú to muži vo veku od 18 do 40.

Ako sa zvyknú bystrickí muži starať o svoje brady?

Oleje, vosky, balzamy, kolínske, bradové séra, mydlo do brady atď… Minimálne jeden z týchto produktov má vo svojej kúpeľni každý chlap s bradou. Brada si vyžaduje veľkú údržbu, pokiaľ ma byť stále upravená. Čo sa týka holenia, väčšina pánov chodí na úpravu v týždennom, max dvojtýždennom cy­kle.

Chodia ku vám aj ženy?

Aktuálne veľa žien obľubuje kratšie strihy a chcú ich mať kvalitné vypracované. Čiže oslovujeme aj takúto klientelu, ale nie je to na dennej báze. Skôr nás navštevujú v sprievode s mužom, poprípade dieťaťom. Väčšinou sa nezvyknú starať do remesla, pretože nám veria. Samozrejme, vždy sa nájdu výnimky.

A kto sa stará o vaše vlasy?

O moje vlasy sa stará King Barber a Dolor Barber. Sú to moji kolegovia, s ktorými pracujem, plne im verím a nebojím sa zveriť do ich rúk.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako strihá Lukáš Gergeľ!

Takto strihá Lukáš Gergeľ: Pozrite si bystrického barbera v akcii, FOTO
5
Galéria
Foto: Ján Tagaj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM