Jakub Forgács Správy

Bystrickí študenti nelenia. Budú hľadať riešenie pre čistiareň odpadových vôd

V Rakytovciach vyrastie umelo vytvorené jazierko. Má odvádzať dažďovú vodu aj podporiť výskyt prirodzených rastlinných a živočíšnych druhov,

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí študenti nelenia. Budú hľadať riešenie pre čistiareň odpadových vôd
Zdroj: TASR

Riešenie zadržania a odvedenia zrážkovej vody z priemyselnej budovy do nového, umelo vytvoreného jazierka, budú riešiť študenti Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici v rámci 3. ročníka súťaže Pre vodu. Ako informovala programová manažérka Nadácie Ekopolis Martina B. Paulíková, túto úlohu do ich súťaže zadala Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť a týka sa areálu čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Rakytovciach, mestskej časti Banskej Bystrice.

"Želaným výsledkom je odvedenie dažďovej vody tak, aby jej množstvo vhodne zodpovedalo kapacite vodného útvaru z hľadiska jeho udržateľnosti a ekologickej stability. Vhodný dizajn jazierka tiež podporí výskyt prirodzených rastlinných a živočíšnych druhov, typických pre vodné a mokraďové prostredie, ako aj využitie lokality na environmentálne vzdelávanie,“ uviedla Paulíková.

Ako dodala, vo svojej podstate nejde len o riešenie problému, ale o progresívne modelové riešenie zadržania dažďovej vody z priemyselného objektu a jej využitie na podporu prirodzenej biodiverzity a environmentálneho vzdelávania, pretože areál navštevujú v rámci exkurzií žiaci a študenti základných, stredných i vysokých škôl.

„Tento projekt vhodne doplní program ochrany a podpory biodiverzity, ktorý realizujeme v areáli ČOV Rakytovce spoločne s Nadáciou Ekopolis. Novovzniknuté jazierko v priemyselnom areáli v blízkosti rieky by bolo súčasťou už zrealizovaných opatrení, ako sú výsadba pôvodných druhov drevín, zakladanie kvetnatej lúky či inštalácia takzvaných hmyzích hotelov,“ doplnila Slavomíra Vogelová, riaditeľka komunikácie spoločnosti Veolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM