Správy Samospráva

Bystrickí poslanci odklepli státisíce na boj s pandémiou: Na čo majú byť použité?

Výdavky sa týkajú napríklad zabezpečenia ochranných rúšok pre zamestnancov mesta a jeho organizácií vrátane klientov sociálnych zariadení. To však zďaleka nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci odklepli státisíce na boj s pandémiou: Na čo majú byť použité?
13
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci v Banskej Bystrici schválili v utorok sumu vo výške 320 000 eur, ktorá sa použije z rezervného fondu na refundáciu a financovanie bežných výdavkov spôsobených výskytom pandémie nového koronavírusu.

Na ochranné rúška aj dezinfekciu

Ako uvádza dôvodová správa, ak vznikne potreba úhrady bežných výdavkov, ktoré spôsobí mimoriadna okolnosť, pričom ich nekryjú príjmy rozpočtu, môže mesto na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) použiť prostriedky rezervného fondu. Keďže 12. marca ústredný krízový štáb vyhlásil mimoriadnu situáciu na celom území Slovenska pre šíriacu sa nákazu nového koronavírusu a súčasne krízový štáb mesta Banská Bystrica začal sériu opatrení, aby minimalizoval ohrozenie obyvateľstva, bolo nevyhnutnosťou prijať toto rozhodnutie.

Výdavky sa týkajú napríklad zabezpečenia ochranných rúšok pre zamestnancov mesta a jeho organizácií vrátane klientov sociálnych zariadení. Rovnako ochranných rúšok pre seniorov, ktorí tvoria ohrozenú skupinu v rámci pandémie, ale i rukavíc, dezinfekčných prostriedkov, utierok a zásobníkov, teplomerov a podobne. Vyčlenená suma má pokryť tiež služby ekologickej dezinfekcie mestského mobiliáru a časti verejných priestranstiev. Predpokladá sa, že nebude konečná a bude ju ešte treba zvýšiť v závislosti od toho, dokedy koronakríza potrvá.

Neprerozdelené cez 2 milióny

Výdavky spôsobené pandémiou sú kryté okrem rezervného fondu z viacerých zdrojov, napríklad aj z ušetrených prostriedkov z miezd primátora a dvoch viceprimátorov.

Ako na rokovaní MsZ odznelo, v súčasnosti bolo v rezervnom fonde takmer 2,7 milióna eur. V tejto sume sú zahrnuté prostriedky schválené MsZ na konkrétne účely ako havarijné stavy.

Neprerozdelených tak aktuálne zostáva niečo cez dva milióny eur. Mestu však hrozí platenie istiny a úrokov zo „starého“ súdneho sporu, ktoré v súčasnosti magistrát odhaduje na 1,9 milióna eur. Po schválení záverečného účtu mesta sa aktuálna suma v rezervnom fonde môže zvýšiť, keďže podľa zákona ide do neho minimálne desať percent z prebytku minulého roka.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrické kvetinové záhony rozkvitli do žiarivých farieb
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM