Správy Samospráva

Bystrickí poslanci jednomyseľne odsúdili útok na Ukrajinu: Vyhlásili aj zbierku

Predstavitelia Sumy požiadali o pomoc v podobe zabezpečenia chýbajúceho materiálu. Ambíciou Banskej Bystrice je tiež pomoc pri odstraňovaní následkov bojov

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci jednomyseľne odsúdili útok na Ukrajinu: Vyhlásili aj zbierku
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Mestskí poslanci v Banskej Bystrici v stredu na mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne schválili vyhlásenie, v ktorom odsudzujú bezprecedentný útok ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajinu. Zároveň mestské zastupiteľstvo (MsZ) vyhlásilo od 16. marca dobrovoľnú zbierku na pomoc Ukrajine.

Zbierka pre Sumy

„Mnohé ukrajinské obce a mestá, vrátane nášho partnerského mesta Sumy sa ocitli v stave humanitárnej katastrofy. Obyvatelia čelia v rámci vojnového konfliktu obavám o svoj život, bezpečnosť a zdravie, boja sa o deti a blízkych,“ uvádza sa vo vyhlásení s tým, že poslanci MsZ jednoznačne odsudzujú vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Jej obyvateľom vyjadrili svoju podporu.

Dobrovoľnú zbierku možno podporiť zasielaním príspevkov na účet v ČSOB – IBAN: SK15 7500 000­0 0040 1935 5­408, variabilný symbol: 24022022, s možnosťou uvedenia mena a priezviska či obchodného mena. O vyúčtovaní zbierky, jej použití a kontrole sa vyhotoví správa, ktorú predložia MsZ.

„Materiál predkladáme z dôvodu snahy mesta Banská Bystrica poskytnúť humanitárnu pomoc partnerskému mestu Sumy na Ukrajine, ktoré čelí ruskej vojenskej agresii,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Predstavitelia Sumy, ktoré je spriateleným mestom Banskej Bystrice od roku 2016, požiadalo o pomoc v podobe zabezpečenia chýbajúceho materiálu. Ambíciou Banskej Bystrice je tiež pomoc pri odstraňovaní následkov bojov, keď ustanú.

„Našu jednomesačnú poslaneckú odmenu venujeme na humanitárnu zbierku pre partnerské mesto Sumy,“ uviedol klub Banskobystrická alternatíva. Poslanecká odmena v čistom je približne 200 eur.

Viac o pomoci od mesta či bystrickej nemocnice sa dozviete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

20. deň ruskej invázie na Ukrajinu
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM