Jakub Forgács Kultúra

Bystrickí hip-hoperi otvorene: Rap už nie je len o bitkách a drogách

Bystrickí raperi otvorene priznávajú, že píšu hlavne piesne, ktoré majú inšpirovať ľudí. Ako sami hovoria, keď sa pri bitke použije rozum, vyhráva nad silou. Prečítajte si, ako sa mladí chalani spod Urpína prebojovali na slovenskú rapovú scénu.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí hip-hoperi otvorene: Rap už nie je len o bitkách a drogách
Zdroj: Dnes24.sk

Zoskupenie Vlastný Prejav vzniklo v apríli roku 2008. Založili ho Michal “Proces“ Greško (20) a Pavol “Šimo“ Šimčík (22). Neskôr vstúpili pod label Monkey Business Records a začali viac tvoriť. „Naším prvým demo albumom bolo Z obidvoch strán (EP), na ktorom sme spolupracovali s Gunym, Realitou Sveta, Bezzom, Retorikom a ďalšími,“ povedal Proces. Na našej scéne teda pôsobia už päť rokov. Za ten čas vydali títo šikovní chalani niekoľko albumov, na ktorých nechýbali zaujímavé spolupráce s rapermi, ale aj inými hudobníkmi.

Začiatky mladých raperov

Neskôr nadviazali spoluprácu s talentovaným producentom Maikym a v roku 2009 prerušili spoluprácu s MBR, aby sa mohli vybrať vlastnou cestou. „Spolupracovali sme s Kalim, Lubeckom a Gambom. V lete 2009 Double Jay a Vlastný Prejav natočili videoklip k skladbe Spomedzi panelov, ktorý je sledovanosťou zatiaľ neprekonaný a je hodnotený veľmi dobrou kritikou,“ vysvetlil ďalej Proces.

Zec to (Mixtape) vyšiel na konci roka 2009. Bol to v poradí druhý album tohto zoskupenia a okrem chalanov sa na ňom predviedli aj Gamba, Gibon_V-13, K-4, Blažo z Rendezsky SK, Real Werbal a další. „V roku 2010 vzniklo niekoľko nových skladieb, prevažne spoluprác, a skupina sa vrátila pod label MBR,“ dopĺňa Proces. Od svojho vzniku už Vlastný Prejav koncertoval napríklad v Banskej Bystrici, Brne a Brezne.

Spolupráca so Samom Tomečkom

V roku 2010 sa Vlastný Prejav nahral spoločnú skladbu s kapelou Free Inna Cage, v ktorej spieva aj známy “superstárista“ Samo Tomeček. Skladba s názvom Problémy sveta 2 nadväzovali na skladbu z ich prvého mixtape-u. „Napadlo mi, osloviť aj iných interpretov, Samo Tomeček mi v prvej SuperStar hneď padol do oka, tak som mu napísal a on mi volal, či do toho môže ísť aj s celou svojou kapelou,“ priblížil začiatky spolupráce so Samom Tomečkom Proces.

V texte skladby sa zamerali na svetové problémy a problémy osobného života. Varujú, že ak to takto pôjde ďalej, sami sa zničíme. „Samo zo začiatku váhal, ale keď si prečítal text, súhlasil, pretože sa sám snažil tvoriť v tomto duchu,“ dodáva Proces. V roku 2011 vydali chalani tretí album Chytáme signál (EP), skupina prestáva pôsobiť pod MBR a prechádza pod krídla českého V.I.P. Records.

Rap už nie je len o drogách

Proces momentálne pracuje na sólo albume Evocatio, ktorý by mal vyjsť už tento rok. „Snažím sa písať tak, aby som inšpiroval ľudí a ukázal im, že rap už nie je len o drogách, zbraniach, bitkách a odpade. Ak sa robí hudba bez rozumu, tak to tak aj dopadne,“ vysvetľuje Proces. Podľa neho nie je rap len pre agresívnych a vulgárnych ľudí, hoci ich stále dosť existuje.

Vzhľadom na to, že sa sám venoval bojovým športom, vie, že kto pri boji použije rozum, vyhrá nad silou a tak je to vo všetkom. „Viem rešpektovať hocikoho a chcem, aby to dokázal každý. Vniesť kus uznania za niečo, čo človek vytvoril s citom,“ dodáva s pokorou. Z nového albumu ste už mohli vidieť jeho klip ku skladbe Nový Začiatok, ktorá vystihuje jeho slová. Celý album mu bude produkovať Esso zo Senca a objaví sa na ňom aj pár zaujímavých spoluprác.

Šimo tiež plánuje vlastný počin, v ktorom bude možné vypočuť si „silné texty“. Hoci to tak teraz nevyzerá, chalani stále fungujú aj ako skupina a v budúcnosti pripravujú ďalší spoločný projekt.

Foto: Vlastný Prejav

Bystrická formácia Vlastný Prejav: Rap už nie je len o drogách a odpade
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM