Jakub Forgács Rôzne

Bystrickí epidemiológovia pracujú s monitorovacím systémom EÚ: Sledujú epidémie v členských krajinách

Monitorovací program MedlSys slúži od roku 2008 na rýchlu detekciu nadnárodných epidémií z potravín a vodou prenášaných ochorení v členských štátoch EÚ. Epidemiologický informačný systém EPIS pre sieť Potravinami a vodou prenášané ochorenia je kľúčovým nástrojom pre dosiahnutie cieľov monitoringu.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí epidemiológovia pracujú s monitorovacím systémom EÚ: Sledujú epidémie v členských krajinách
Zdroj: Webnoviny.sk

MedISys je monitorovací systém vyvinutý Generálnym riaditeľstvom Európskej komisie SANCO a Spoločným výskumným centrom. Monitoruje webové informácie (médiá, články a správy z oblasti verejného zdravia) o infekčných ochoreniach u ľudí, zvierat a rastlín, ďalej chemické, biologické, rádiologické a jadrové hrozby a kontaminácie potravín a krmív.

Včasná identifikácia zdravotných hrozieb

„MedISys patrí medzi nástroje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb ECDC používaný pre včasnú identifikáciu potenciálnych hrozieb verejného zdravia z on-line informačných zdrojov. Ide napríklad o ochorenia spadajúce do vzdušných nákaz (napr. vtáčia chrípka, tuberkulóza, čierny kašeľ), krvou prenášané ochorenia (napr. AIDS –HIV, Hepatitída B a C), ochorenia preventabilné očkovaním (napr. meningitída, besnota, tetanus) a mnoho ďalších. Táto funkcia je verejne dostupná na webovej stránke a tiež zahŕňa osobný prístup odborníkom pre jadrové a chemické nebezpečenstvá, aj odborníkov z oblasti pre verejné zdravie, ktorí môžu získať prístup k verzii na požiadanie. ECDC rozhodlo ďalej skúmať potenciál MedISys ako nástroja včasného varovania v EÚ“, uviedla Mgr. Monika Musilová z Odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica, ktorá s týmto systémom v SR pracuje.

MedISys načíta približne 100 000 článkov z viac ako 2 500 vybraných mediálnych zdrojov za deň. Okrem toho, systém zobrazuje niekoľko sto odborných a vládnych webových stránok a dvadsať komerčných poskytovateľov správ. Systém vyhodnocuje a triedi informácie a zobrazuje výsledky na webe pokrývajúce viac než 200 verejno – zdravotných kategórií. Stránka bola vytvorená Generálnym riaditeľstvom Európskej komisie DG SANCO, ECDC a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, aby spĺňala požiadavky hlavných užívateľov, členských štátov, ako aj kandidátskych krajín EÚ.

Filtrovanie a porovnávanie údajov získaných z článkov

Články sú rozdelené do kategórií podľa nebezpečnosti, krajiny, mapy na pohotovostnej úrovni sú prezentované spoločne so štatistikami za posledný mesiac. Články môžu byť ďalej filtrované podľa jazyka, spravodajského zdroja a krajiny. Navyše, systém zoskupuje články o rovnakých témach, identifikuje duplicitné správy a vyťahuje z článkov opis udalostí. Následne MedISys hodnotí všetky prichádzajúce správy prostredníctvom metodiky založenej na preddefinovaných viacjazyčných vyhľadávacích výrazoch pre každé ochorenie. ECDC bude rozširovať prístup aj na iné choroby zaradené do systému a považované za relevantné na úrovni EÚ (napr. Q horúčka).

Ďalšie kroky ECDC, Spoločného výskumného centra (JRC) a Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre posilnenie MedISys povedú k prispôsobeniu verzie nástroja pre národné potreby. Táto národná verzia bude udržiavať všetky funkcie systému s možnosťou filtrovania národných zdrojov za krajinu a prezentáciu informácií prostredníctvom preloženej a prispôsobenej používateľskej web stránky.

Text: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM