Aktualizované Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrické námestie zaplnili ľudia. Prišli so sviečkami, znel aj štrngot kľúčov, VIDEO a FOTO

Vo štvrtok 21. februára 2019 uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bystričania sa na toto smutné výročie zišli na námestí.

Zdroj: Dnes24.sk

Prvé výročie od smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si vo štvrtok podvečer na banskobystrické Námestie SNP prišlo pripomenúť takmer 3000 ľudí. Na schodoch Morového stĺpu zapaľovali sviečky, kahance a ticho spomínali. Pamiatku dvoch mladých ľudí v Banskej Bystrici pripomína neviditeľný nápis All for Jan and Martina, umiestnený pred stĺpom, ktorý sa zobrazí vo chvíli, keď zaprší.

Zhromaždenie otvoril krátko po 17:00 organizátori, ktorí prečítali listy od rodín zavraždených. Potom vystúpili Jakub Pohle, Ivana Kováčová s básňou od Jána Kuciaka aj Džipsís & Gádžos.

Po nich sa na pódiu s príhovormi vystriedali Samo Marec. Jana Dubovcová, Andrej Bán, Zuzana Mikulcová s piesňou, Ľuba Lesná, či Jano Gordulič. Pesničkár a farár Roman Dovala na záver uviedol minútu ticha za zavraždených a zaspieval svoju pieseň. Podujatie ukončila hymna Slovenskej republiky v podaní Zuzany Mikulcovej.

Na námestí sa zišli mladí aj starší, domáci aj cezpoľní. „Vo Zvolene sa zhromaždenie nekoná, tak som prišla sem. Myslím si, že aktuálna situácia na Slovensku si vyžaduje aktívnych a zodpovedných mladých,“ povedala pre spravodajský portál Bystrica 24 študentka Martina, ktorá tiež stála na námestí.

Ľudia sa vo štvrtok vybrali aj do ulíc ďalších desiatok slovenských miest. Pridali sa k nim aj Slováci žijúci v zahraničí.. Pozrite si v priloženej fotogalérii a vo videu zábery z podujatia Nezabudneme, pokračujeme! v Bystrici!

V OBRAZOCH: Rok po vražde J. Kuciaka a M. Kušnírovej vyšli Bystričania do ulíc
34
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM