Jakub Forgács Správy

Bystrické DOMINANTY v najbližších dňoch ZMENIA farby: Budú modré, fialové aj ponorené do tmy

V najbližšom období sa dočkáme Dňa Zeme aj svetových dní povedomia o ochoreniach, ktoré globálne sužujú milióny ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Bystrické DOMINANTY v najbližších dňoch ZMENIA farby: Budú modré, fialové aj ponorené do tmy
20
Galéria

Banská Bystrica sa každoročne zapája do svetových kampaní a iniciatív, ktorých cieľom je prejaviť podporu, solidaritu a zvýšiť celkovú informovanosť o jednotlivých aktivitách či významných dňoch. Ani tentokrát tomu nebude inak. Mesto Banská Bystrica o tom informovalo na sociálnej sieti.

Hodina Zeme, 23. marec

Do najväčšej kampane Svetového fondu na ochranu prírody, ktorú u nás zastrešuje WWF Slovakia, sa každoročne zapája viac ako miliarda ľudí z celého sveta. Iniciatíva vznikla v austrálskom Sydney, kedy 2,2 milióna domácností zhaslo svetlá a dve tisícky spoločností svoje reklamné pútače na jednu hodinu. Spoločne tak apelovali na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny.

„Už v sobotu, 23. marca 2024 sa v čase od 20.30 do 21.30 hod. sa zapojíme do Hodiny Zeme aj my. Osvetlenie vypneme na ikonických stavbách. Do tmy sa zahalia Hodinová veža a historická radnica,“ píše samospráva.

Svetový deň povedomia o epilepsii, 26. marec

Epilepsia patrí k najčastejším detským neurologickým ochoreniam, ktorým trpí zhruba 8 tisíc detí. Svetový deň epilepsie – Fialový deň je medzinárodná kampaň, ktorá sa od roku 2008 venuje zvyšovaniu povedomia o tejto chorobe na celom svete. Každý rok sa práve 26. marca ľudia po celom svete obliekajú do fialového oblečenia a organizujú sa rôzne podujatia.

„V Banskej Bystrici preto na znak spolupatričnosti vysvietime na fialovo Hodinovú vežu, radnicu a Barbakán,“ spomína mesto.

Svetový deň povedomia o autizme, 2. apríl

Modré svetlo aj tento rok pomôže zamerať pozornosť verejnosti na autizmus – špecifický rys, ktorý ovplyvňuje vyše 70 miliónov ľudí na celom svete. Na Slovensku týmto ochorením trpia viac ako dve percentá populácie, pričom postihuje štyrikrát častejšie chlapcov než dievčatá.

„Symbolom druhého aprílového dňa je modrá farba, ktorou budú z 2. na 3. apríla tohto roka vysvietené mestské dominanty, a to Hodinová veža, Radnica na Námestí SNP a mestský hrad Barbakán,“ dodala samospráva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Veľkonočné trhy v Bystrici sú v plnom prúde
20
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM