Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrické cintoríny sa chystajú na Dušičky: Využiť budete môcť aj úplne NOVÉ služby

Začiatok novembra je už tradične obdobím, kedy spomíname na našich zosnulých príbuzných a známych. Zisťovali sme preto, čo všetko sa v tomto čase chystá na cintorínoch v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Bystrické cintoríny sa chystajú na Dušičky: Využiť budete môcť aj úplne NOVÉ služby
5
Galéria
Zdroj: Správa cintorínov BB

Dušičky sú predo dvermi a tento rok sa počas nich Bystričania dočkajú aj trhu k Pamiatke zosnulých. Okrem toho prešli viacerými zmenami aj bystrické cintoríny. Nielen o tom, čo všetko na nich pribudlo, nám v rozhovore viac prezradil banskobystrický mestský poslanec Martin Majling, ktorý je zároveň vedúcim ekonomického úseku ZAaRESu.

Zapáľ sviečku

Jednou z nových služieb, ktorú môžu Bystričania na cintorínoch využiť, je „Zapáľ sviečku“. „V čase prísnej karantény sme bol oslovení pani dlhodobo žijúcou vo Francúzsku, či by sme nepoložili na jej hrob kyticu, ak by nám ju poslala. Vtedy nám napadlo, že táto služba by mohla pomôcť aj iným občanom, ktorí z rôznych príčin (zaneprázdnenosť, karanténa, nevládnosť a.i.) nemôžu navštíviť svoje hrobové miesto, ale napriek tomu si chcú nejakým spôsob uctiť pamiatku svojich blízkych,“ začal svoje rozprávanie pre Dnes 24 Majling.

Aj vy tak po novom môžete požiadať o zapálenie sviečky alebo položenie kytice na hrobovom mieste. „Je na ľuďoch, či ide o u nás zakúpenú alebo poslanú kyticu na našu adresu. S tým súvisia aj iné úkony, ako napríklad jednoduché očistenie hrobu od starej výzdoby, od napadaného lístia, konárov a prachu. Samozrejme, občania si môžu objednať aj len samotné očistenie hrobového miesta, napríklad pred sviatkom a očakávanými návštevami príbuzných, ak sú zaneprázdnení,“ pokračoval Majling.

Nová služba sa dá objednať telefonicky alebo mailom. Podľa slov Majlinga je prednostne zameraná na tých, ktorí necestujú. takže všetko dokážu objednať z pohodlia domova. Viac sa dozviete TU.

Ďalšie zaujímavosti o novinkách na bystrických cintorínoch sa dozviete na ďalšej strane.

V OBRAZOCH: Správa cintorínov BB
5
Galéria
Zdroj: Správa cintorínov BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM