Jakub Forgács Správy

Bystrická stredná škola kráča s dobou. Otvára nový učebný odbor puškár

Študenti dostanú pod Urpínom jedinečnú príležitosť. Okrem tradičných odborov sa budú môcť učiť aj opravovať a vyrábať jednotlivé časti zbraní!

Ilustračný obrázok k článku Bystrická stredná škola kráča s dobou. Otvára nový učebný odbor puškár
4
Galéria
Zdroj: TASR

Vlajkovou loďou Spojenej školy na Školskej ulici v Banskej Bystrici je Stredná odborná škola (SOŠ) automobilová, zameraná na servis a opravu automobilov. Jej brány každoročne opúšťajú autoopravári – mechanici, elektrikári, karosári či lakovníci, ktorí majú v rukách nielen remeslo, ale i bohatú prax v školskom autoservise so špičkovou technikou či v iných servisoch v regióne. Od školského roka 2017/2018 tam otvárajú nový učebný odbor puškár s celoslovenskou pôsobnosťou. Podľa riaditeľa Spojenej školy Jána Žuffu musia školy kráčať s dobou, prispôsobiť sa trendom a najmä trhu práce.

Na SOŠ automobilovej sa tak od nového školského roka budú môcť študenti vzdelávať v študijnom odbore autotronik a v učebných odboroch: obrábač kovov, mechanik opravár-stroje a zariadenia, autoopravár mechanik, autoopravár-elektrikár, autoopravár karosár, autoopravár-lakovník a puškár. Cieľom vzdelávania v novom odbore je poskytnúť žiakom odborné vedomosti z oblasti zbraní a rozvíjať zručnosti potrebné na výkon pracovných činností spojených s opravou zbraní, výrobou ich jednotlivých časti, nastavení zbraní a tiež reštaurovaní starších zbraní.

Žiaci absolvujú ručné spracovanie kovov, dreva a strojové obrábanie kovov. Po skončení štúdia majú možnosť uplatniť sa v strojárskych podnikoch zameraných na výrobu súčiastok, výrobu zbraní v renomovanom podniku v Banskej Bystrici, montáž, opravy, skúšanie a nastreľovanie poľovníckych a športových zbraní alebo v podnikateľskej sfére. Štúdium trvá tri roky a je určené pre chlapcov i dievčatá. Je ukončené záverečnou skúškou, na základe jej úspešného zvládnutia žiakovi udelia výučný list. Študent môže potom pokračovať v dvojročnom nadstavbovom štúdiu a získať maturitné vysvedčenie.

Ako hovorí Žuffa, ich škola každoročne na trh práce vypúšťa zdatných chlapcov, ktorí obstoja v konkurencii ostatných pracovníkov v oblasti automobilového priemyslu. Študenti chodia na náklady školy na autosalóny alebo strojárske veľtrhy u nás i v zahraničí, aby mali kontakt so svetom a videli, čo je nové v oblasti technológií. Viacerí školu zviditeľňujú na prestížnych súťažiach. Najlepší lakovník na Slovensku za vlaňajší rok študuje práve u nich. Je ním Filip Gombala, ktorý obsadil prvé miesto v celoslovenskej súťaži Autoopravár Junior Castrol 2016 v kategórii autoopravár-lakovník.

Pod banskobystrickú Spojenú školu spadá okrem SOŠ automobilovej aj SOŠ elektrotechnická a SOŠ podnikania. Zabezpečuje tak prípravu žiakov v učebných a študijných odboroch, ktoré výraznou mierou zlepšujú umiestnenie žiakov na trhu práce v profesiách automobilového a elektrotechnického priemyslu, ale tiež v obchode a službách cestovného ruchu. Podľa riaditeľa zamestnanosť študentov po skončení školy dosahuje okolo 80 percent, samozrejme, pokiaľ sami chcú pracovať.

Foto: ilustračné

Zbrane
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM