Jakub Forgács Kultúra

Bystrická skupina Proscribed: Ľudia našu hudbu často vnímajú s veľkými predsudkami

Banskobystrická kapela Proscribed pôsobí na našej hudobnej scéne už od októbra 2008. My vám prinášame rozhovor s jej členmi, ktorí sa bližšie predstavili a porozprávali nám viac o ich tvorbe.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická skupina Proscribed: Ľudia našu hudbu často vnímajú s veľkými predsudkami
Zdroj: Dnes24.sk

Začalo to celkom nevinne, ako nezáväzné hranie, ktoré sa časom stalo pravideľným. Na začiatku členovia Patrik „Seďo"Sedmák (27, bicie) a Jakub "Tito“ Kašiar (27, growl) strávili v skúšobni zopár poobedí. Neskôr sa k nim pridali aj Matej „Húšťo“ Húšťava (23, gitara), Miroslav „Longi“ Longauer (31, gitara) a Martin „Majo“ Snopko (26, gitara) a skupina Proscribed bola na svete.

Prečo ste sa vlastne nazvali Proscribed? Cítite sa byť „mimo zákona“?

Názov kapely nevystihuje to, že sme postavení “mimo zákona”. Toto pomenovanie je skôr narážkou na to, že hudba tohoto žánru a jemu podobných je často odsudzovaná, nepochopená a ľudia ju vnímajú s veľkými predsudkami.

Hrávate výlučne death-hardcore alebo ste otvorení aj iným štýlom?

Myslíme si, že v našej hudbe sa skĺbuje množstvo štýlov, nakoľko každý z nás počúva úplne odlišnú hudbu. Taktiež nechceme byť obmedzení jednou škatuľkou alebo frázou.

Máte nejaké hudobné vzory, ktorými sa vo svojej tvorbe inšpirujete?

Ako sme už spomenuli, každý z nás má rád niečo iné a je určite ovplyvnený kopou kapiel. Ale nedržíme sa striktne nijakého vzoru. V mnohých kapelách príde k tomu, že sa stanú niekoho kópiou, čo my určite nechceme.

Ako vznikajú vaše skladby a kto u vás píše texty?

Každá skladba vznikala inak. Niekedy sú riffy hotové už vopred, inokedy sa experimentuje a k dobrej veci pomôže náhoda. Textom sa venuje hlavne Tito a Maťo. Spoločne to všetko dávame dokopy, každý prispeje názorom, svojím prvkom, zmenou. Nakoniec vznikne celok.

Štýl hudby, ktorému sa venujete, počúva naozaj len obmedzený okruh ľudí. Aké reakcie teda máte od poslucháčov?

Na reakcie sa treba asi spýtať ľudí, čo chodia na koncerty. Určite sú kladné, aj záporné.

Vlastných skladieb zatiaľ nemáte veľa. Z čoho teda pozostáva váš repertoár?

Zatiaľ sme vydali demo The End kde sa nachádzajú 3 skladby a jeden kompletný album s názvom Deilusional, kde je skladieb celkom 10. Na posledných akciách hrávame úplne nové veci, ktoré sa chystáme vydať tento rok, takže je toho celkom dosť, čo môžeme ľudom ponúknuť.

Zatiaľ tvoríte len anglické piesne. Slovenské texty vám do takéhoto štýlu nesedia?

Myslím, že pri slovenských textoch by hudba išla do úzadia aby vynikol odkaz danej skladby, my takto nepracujeme pre nás je dôležité aby hudba tvorila celok ,aby nik nevytŕčal istým spôsobom ale pri tom bol nenahraditeľný a okrem toho sa s angličtinou lepšie pracuje. Spraviť dobrý slovenský text je výzvou, no zatiaľ sme sa o to nepokúšali. V budúcnosti sa tomu ale nebránime.

Kde a ako často nacvičujete?

Po štyroch rokoch strávených v garáži sme konečne našli skúšobňu v ktorej sme absolútne spokojní, je to prenajatý priestor v meste za rozumnú cenu. Snažíme sa stretávať dvakrát do týždňa, no nie vždy sa to dá, keďže každý z nás má aj iné povinnosti.

Spomínate si ešte na svoj prvý koncert?

Myslím, že to bolo v Tartarose a bolo to neopísateľné. (smiech)

Kde ste už odvtedy mali možnosť vystupovať?

Príležitostí bolo dosť, ale stihli sme obehať hlavne stredné Slovensko. Boli to zatiaľ menšie klubové akcie v mestách ako Lučenec, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Zvolen a samozrejme Banská Bystrica. Pritrafil sa nám aj jeden festival, a to Sliačske rockové leto, čo bola naša prvá skúsenosť s väčším stageom.

Čaká vás nejaký koncert aj v blízkej dobe?

Teraz sa sústredíme hlavne na tvorbu nových skladieb a neplánujeme žiadne koncerty, najbližšie až na jar.

Aké máte spoločné plány do budúcna?

Prvoradé je dokončiť nový materiál a vydať CD. Dúfame že sa nám to podarí v čo najkratšom čase. A hlavne koncertovať! :)

Foto: Mino Mosses

Spoveď bystrickej kapely Proscribed: Nechceme byť obmedzení jednou škatuľkou ale
1
Galéria
Spoveď bystrickej kapely Proscribed: Nechceme byť obmedzení jednou škatuľkou ale
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM