Správy

Bystrická škola získala tisíce eur: Žiaci budú dobiehať, čo zameškali počas pandémie

Doučovanie sa sústredí najmä na predmety, ako jazyk a komunikácia, matematika a informatika, človek a spoločnosť, človek a príroda.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická škola získala tisíce eur: Žiaci budú dobiehať, čo zameškali počas pandémie
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Základná škola (ZŠ) Sitnianska na banskobystrickom sídlisku Sásová sa zapojila do programu doučovania žiakov Spolu múdrejší 3, ktorý vyhlásilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. ZŠ v pôsobnosti mesta Banská Bystrica získala finančný príspevok vo výške 3 750 eur. V stredu o tom informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Na čo sa sústredí?

„Uplynulé dva školské roky boli v neľahkom období pandémie pre žiakov, rodičov, ako aj pedagógov zložité. Naučiť sa fungovať v online prostredí, využívať rôzne platformy na komunikáciu pri výučbe si vyžaduje nemalé zručnosti a hlavne veľkú trpezlivosť,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Doučovanie sa sústredí najmä na predmety, ako jazyk a komunikácia, matematika a informatika, človek a spoločnosť, človek a príroda.

„Kritériá hodnotenia sú prehodnocované a individuálny prístup k žiakom v hodnotení aj pri vyučovacom procese je potrebnejší ako v minulosti. Pre celé vedenie školy je náročné zabezpečiť organizáciu vyučovacieho procesu pri neustálych zmenách spôsobených karanténami žiakov, tried a zamestnancov. Striedanie prezenčného a dištančného vzdelávania sťažilo upevňovanie pracovných návykov detí. Dosah chýbajúcej prezenčnej výučby a stratu pravidelných sociálnych interakcií v bežnom školskom prostredí budeme v budúcnosti určite negatívne pociťovať. V mnohých prípadoch to vnímame už dnes,“ reagoval Boris Cipov, riaditeľ ZŠ Sitnianska.

Úroveň vedomostí klesla

V rámci klasifikácie síce žiaci nemajú horšie známky, úroveň ich vedomostí sa však znížila. Pri samotnom hodnotení učitelia zohľadňujú náročnosť vzdelávania v období pandémie, najmä problém domácej prípravy a dištančnej výučby. Najväčšie nedostatky u žiakov odhalili pedagógovia v profilových predmetoch. Pri doučovaní sa preto od januára do júna tohto roka zamerali na slovenský jazyk.

Doučovanie absolvuje 13 žiakov šiesteho a ôsmeho ročníka. „Žiaci sa stretávajú po vyučovaní dva až trikrát do týždňa, majú dve vyučovacie hodiny. Zdokonaľujú sa v učive, ktoré sa aktuálne preberá. Taktiež si opakujú a precvičujú vedomosti z nižších tried,“ dodala Petra Gerö, koordinátorka doučovania a učiteľka ZŠ Sitnianska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM