Jakub Forgács Krimi

Bystrická polícia vyšetruje podvod. Plavčíci sa svojich výplat nedočkali

Polícia v Banskej Bystrici vyšetruje prípad zločinu neoprávneného podnikania. Za služby vodnej záchrany dlhuje páchateľ zamestnancom peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická polícia vyšetruje podvod. Plavčíci sa svojich výplat nedočkali
4
Galéria
Zdroj: TASR

Polícia v Banskej Bystrici vyšetruje prípad zločinu neoprávneného podnikania. „Páchateľ sa ho mal dopustiť tým, že v dobe od 24. mája 2013, predával tovar a s rôznymi subjektmi uzatváral zmluvy, na základe ktorých občianske združenie, ktorého je predsedom poskytovalo za odplatu služby súvisiace s vodnou záchranou v aquaparkoch, vodných plochách a kúpaliskách v Banskej Bystrici, ako aj na viacerých miestach územia Slovenskej republiky, čím získalo občianske združenie príjem z neoprávneného podnikania vo výške viac ako 730-tisíc eur,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

„Občianske združenie poskytovalo výkon dozoru plavčíkmi, pričom podľa doteraz zistených informácii, vo vzťahu k svojim zamestnancom od 01. 04. 2017 neposielalo mesačné výkazy poistného a príspevkov do Sociálnej poisťovne a ani zdravotnej poisťovne. Takisto za nich neodvádza daň, pričom do 31. 03. 2017 k drvivej väčšine zamestnancov uvádzal ako vymeriavací základ 0 eur,“ pokračovala so slovami, že so zamestnancami mali najčastejšie uzavreté dohody o vykonaní práce, pričom už po dvoch mesiacoch prekročili pracovný limit na celý kalendárny rok.

„Občianske združenie platilo zamestnancov nielen zo svojho účtu, ale aj z iných účtov a samozrejme vyplácalo ich aj v hotovosti. Keď už občianske združenie chcelo ukončiť spoluprácu so zamestnancami, posledné výplaty im už vyplatené neboli. Pre svojich zamestnancov zabezpečovalo aj ubytovanie, pričom aj tu postupovali obdobne, a za objednané ubytovanie už ku koncu nezaplatilo,“ uviedla ďalej Kováčiková.

„Pre trestné konanie je potrebné, aj vzhľadom na skutočnosť, že zamestnanci od 01. 04. 2017 neboli prihlásení do Sociálnej poisťovne, aby sa prihlásili osoby, ktoré pre občianske združenie vykonávali činnosť a za túto nedostali zaplatené. Zároveň, aby predložili všetky zmluvy, ktoré mali s občianskym združením uzavreté a aj potvrdenia o vyplatení mzdy, ktorá im bola pred tým vyplatená,“ povedala policajná hovorkyňa s tým, že v prípade, že za kurz plavčíka, prípadne za obnovenie licencie v tomto občianskom združení zaplatili nejaký poplatok, je potrebné aby predložili aj potvrdenie o jeho úhrade.

Viacero poškodených

V rámci Slovenskej republiky je podľa Kováčikovej viacero poškodených takýmto podvodným konaním. „Poskytovatelia ubytovania, nech predložia zmluvy, vystavené faktúry za ubytovanie ako aj potvrdenia o úhrade faktúry, e-mailovú a sms komunikáciu s občianskym združením,“ dodala hovorkyňa.

Polícia preto žiada občanov, ktorí by mohli byť v tomto prípade či už ako poškodení alebo ako svedkovia, aby to oznámili vyšetrovateľovi z odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici na tel. čísle: +421 961 60 3654, poštou alebo osobne na adrese: Okresné riaditeľstvo PZ v Banskej Bystrici, Okružná č. 19, 974 04 Banská Bystrica.

Foto: ilustračné

Polícia
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM