Správy

Bystrická nemocnica dosiahla miliónový DLH: Dôvodom nebola len pandémia

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dosiahla ku koncu vlaňajšieho roka stratu vo výške viac než 2,8 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická nemocnica dosiahla miliónový DLH: Dôvodom nebola len pandémia
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dosiahla ku koncu vlaňajšieho roka stratu vo výške viac než 2,8 milióna eur.

Vplyv pandémie

Hospodársky výsledok v roku 2020 a 2021 ovplyvnila pandemická situácia, čo sa odrazilo na výraznom náraste nákladov v oblasti liekov alebo osobných ochranných pracovných prostriedkov a tiež spotrebného materiálu slúžiaceho na zvýšenú potrebu dezinfekcie. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Podľa nej sa náklady zvýšili aj v oblasti služieb – zriadili mobilné odberové miesto či vakcinačné, a takisto došlo k nárastu mzdových nákladov, keďže v zmysle usmernení ministerstva vyplácali príplatky zdravotníkom a odmeny.

„Veľká časť týchto nákladov bola kompenzovaná formou bežných výdavkov zo štátneho rozpočtu a zúčtovaná formou výnosov. Náklady boli zvýšené aj o bezodplatne získané zásoby zo Správy štátnych hmotných rezerv SR a ministerstva, ktoré sa však v zmysle postupov účtujú v cenách na strane nákladov v čase ich spotreby a vo vecnej časovej súvislosti účtujú aj vo výnosoch,“ konštatovala Maťašeje.

Viac o záväzkoch nemocnice a tom, čo všetko zvýšilo náklady, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM