Jakub Forgács Kultúra

Bystrická kapela Broken Rain: Metalisti, ktorí sú ochotní použiť aj violončelo

Hrajú hard rock a heavy metal, ale nekladú si hranice – žánrové ani iné. Hrajú vraj len preto, lebo hrať chcú. To je banskobystrická kapela Broken Rain, ktorá na našej hudobnej scéne pôsobí už vyše sedem rokov. Prinášame vám rozhovor s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická kapela Broken Rain: Metalisti, ktorí sú ochotní použiť aj violončelo
Zdroj: Dnes24.sk

Skupina Broken Rain vznikla v novembri 2006 v Banskej Bystrici. Prvú zostavu tvorili spevák Martin Rybár (ex Nemo+), gitarista Filip Prašovský (ex Nemo+), basgitarista Vladislav Gális (ex Nehybný Hýbateľ, Otupené Čuvy, Longini) a bubeník Michal Puchel (Free Eyes, Qartarial). Po niekoľkých skúškach do kapely prišiel klávesista Tomáš Melich (ex Graham William) a v tejto zostave Broken Rain v januári 2007 odohrala svoj prvý koncert.

Spojila ich chuť hrať

Broken Rain teda tvoria hudobníci, ktorí predtým hrávali v rôznych kapelách. Ako a prečo sa vôbec táto formácia dala dokopy? „Spevák Martin a gitarista Filip sa poznali už dávno a v tom čase spolu hrali v banskobystrickej kapele Nemo+. S basgitaristom Vladom sa zoznámili na koncerte skupiny Deep Purple, čo malo symbolický význam pre smerovanie kapely. Pôvodne sme hrali s iným bubeníkom, zakrátko k nám však nastúpil náš súčasný bubeník Braňo, bývalý spoluhráč Martina a Filipa z ich predchádzajúcej kapely,“ spomínajú chalani, ktorí dodali, že ich spojilo jednoducho to, že mali chuť hrať a cítili, že v tejto zostave ich to bude baviť a bude to stáť za to.

Názov Broken Rain vznikol na základe momentálnej inšpirácie, keď raz v daždi išli zo skúšobne. Zapáčilo sa nám, že tie dve slová spolu znejú tvrdo a razantne, čo sa hodí k našej hudbe, a zároveň v mysli vyvolávajú zaujímavé obrazy. Broken Rain sa dá do slovenčiny preložiť viacerými spôsobmi – Rozbitý dážď, Zlomený dážď, Pokazený dážď, ozrejmili hudobníci a dodali, že každý si k tomu môže dosadiť vlastný význam a predstaviť si niečo iné.

Vo februári 2007 kapelu po priateľskej dohode opustil Michal Puchel, aby sa mohol venovať svojim ďalším kapelám a vyučovaniu hry na bicie nástroje. Na uvoľnenú bubenícku stoličku si sadol Branislav Končír, v minulosti spoluhráč Martina Rybára a Filipa Prašovského v kapele Nemo+. Kapela Broken Rain odvtedy začala aktívnejšie koncertovať.

Keď sa im do skladby hodí violončelo, tak ho použijú

Od začiatku im bolo jasné, že chcú hrať hard rock a heavy metal s tým správnym feelingom, ktorý k tomu patrí. „Najprv sme hrali prevzatý repertoár od kapiel ako Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, Rainbow, Whitesnake, Judas Priest… Postupne sme začali pracovať na vlastných skladbách a dnes vieme odohrať koncert zložený výlučne z nášho repertoáru. Stále vychádzame z klasického hardrockového a heavymetalového základu, ale nekladieme si zbytočné hranice,“ pokračovali chalani, ktorým keď sa do nejakej skladby hodí napríklad progresívna inštrumentálna pasáž, pokojne ju tam dajú a ako hovoria, keď sa im do nejakej skladby bude hodiť violončelo, bez obáv ho použijú. „Podstatné je, aby sme to boli stále my,“ vysvetlili.

Členovia kapely sa hudobnými vzormi zhodnú napríklad na kapelách ako Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath – to je základ, na ktorom je podľa chalanov postavená takmer celá tvrdá rocková muzika a dodnes sa dá z neho veľa naučiť. „Každý z nás okrem toho počúva aj kopu inej muziky, od klasického rocku, cez všetky možné metalové žánre, až po progresívny rock či fusion. Žiadnu kapelu však nechceme imitovať, chceme hrať vlastný štýl,“ ozrejmili hudobníci.

Broken Rain od začiatku pracovali aj na vlastných skladbách. Prvá z nich – I Want To Play Rock – mala koncertnú premiéru v júli 2007, postupne pribudli ďalšie: Burn The Witch, Broken Rain, Tonight, After Midnight, Seize The Fire, So Far Away… V decembri 2008 sa kapela rozlúčila s klávesistom Tomášom Melichom. Od júna do októbra 2009 sa členom Broken Rain stal druhý gitarista Imrich Šimig (ex The Lord's Band), z časových dôvodov však v priateľskom duchu odišiel a kapela sa vrátila k overenej a dokonale zohratej štvorčlennej zostave (Maťo, Fiťo, Vlado, Braňo).

Demo z roku 2009 odprezentovalo kapelu

V januári 2010 prišlo na svet CD s názvom Demo 2009, ktoré kapela nahrála v štúdiu Aries u Ľubomíra Lichého (ex Hematit, Liquid Boogie Roll, Metalinda…). Prvá „oficiálna demonahrávka“ obsahovala sedem prevzatých skladieb a tri vlastné (I Want To Play Rock, Seize The Fire, Tonight). „CD Demo 2009 bolo určené najmä na prezentáciu kapely na úrovni klubovej scény. Tri vlastné skladby tam boli skôr ako bonus, ako predzvesť nášho oficiálneho debutového albumu,“ pokračovali.

Inšpirácia pri tvorbe ich skladieb je rôzna – momentálna nálada a pocit, sny, zážitky z každodenného života, partnerské vzťahy… „Za každou skladbou je nejaký príbeh. Pri tvorbe našich skladieb je veľmi dôležitá vzájomná chémia medzi členmi kapely. Niekedy skladba vznikne v rámci improvizácie, niekedy jeden človek prinesie nápad a spoločne ho rozvíjame. Musí to medzi nami iskriť, podstatné je, aby sme sa so skladbou všetci stotožnili a dali do nej kus zo seba,“ hovoria členovia kapely.

Práve pracujú na novom albume

V októbri 2011 robil Broken Rain predkapelu britskej rockovej legende Uriah Heep na jej koncerte v Banskej Bystrici. V máji 2012 sa do kapely vrátil Imrich Šimig, no tentoraz má okrem druhej gitary na starosti aj klávesy. Broken Rain znie ešte hutnejšie a farebnejšie.

Členovia Broken Rain však nežijú iba hudbou, majú svoje záväzky i záľuby. „Niektorí z nás už majú rodiny, takže svoj čas delíme medzi prácu, rodinu a kapelu. Na ďalšie koníčky nám veľa času nezostáva, ale máme napríklad jednu spoločnú neresť – po skúške vždy zamierime rovnou čiarou do obľúbenej pizzerie,“ dodali na záver.

Kapela v súčasnosti pokračuje v koncertnej činnosti, rozširuje repertoár a pripravuje svoj prvý album. Informácie o aktuálnych koncertoch vždy dopĺňajú na ich webovú stránku.

Foto: Marián Abrahám

Spoveď bystrickej kapely Broken Rain: Hráme hudbu, ktorá má srdce, dušu aj gule!
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM