Jakub Forgács Správy

Bystrická HVEZDÁREŇ predstavila NOVINKU: O umiestnení ATRAKCIE rozhodli priamo ľudia, FOTO

Nový prvok už má za sebou aj zaťažkávaciu skúšku. Hvezdáreň ho odprezentovala v rámci podujatia Deň hviezd.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická HVEZDÁREŇ predstavila NOVINKU: O umiestnení ATRAKCIE rozhodli priamo ľudia, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Hvezdáreň v Banskej Bystrici

Okrem pozorovania hviezd a ďalších vesmírnych objektov ponúka areál Hvezdárne v Banskej Bystrici aj možnosť opekania, nahliadnutie do minulosti vďaka replike protitureckej strážnej veže, partičku stolného tenisu, či interaktívny náučný chodník „Zo Zeme ku hviezdam“. Pre spravodajský portál Dnes24.sk to uviedla Dana Bardonová z hvezdárne so slovami, že práve náučný chodník doplnili pracovníci hvezdárne tento rok o ďalší prvok.

Rozhodli ľudia

„Je ním informačno-edukačný prvok v štýle časovej osi, pričom každý segment prináša informácie o vybraných prelomových udalostiach v histórii našej planéty a ľudského poznania vesmíru,“ uviedla Bardonová.

Keďže táto časová os pozostáva z viac ako 100 častí a vyžaduje veľkú plochu, ponúkali sa na jej umiestnenie dve možnosti: zábradlie terasy nad miestom na opekanie a bočná stena hvezdárne. „Tu dostala príležitosť verejnosť a vo verejnom hlasovaní rozhodla o umiestnení k ohnisku,“ pokračovala so slovami, že návštevníci tak budú môcť popri opekaní, diskutovaní a oddychu spoznávať našu históriu.

Deň hviezd

Nový prvok už má za sebou aj zaťažkávaciu skúšku. Hvezdáreň ho odprezentovala v rámci podujatia Deň hviezd, ktoré usporadúva v spolupráci s občianskou radou Uhlisko a dobrovoľníkmi a ktoré sa teší stále väčšej obľube. „Tento rok sa ho zúčastnilo viac ako 500 návštevníkov,“ dodala Bardonová, podľa ktorej je aj toto dôkazom, že hvezdáreň predstavuje miesto, ktoré rozvíja miestnu komunitu, ťahá ľudí do prírody – miesto, ktoré sa oplatí navštíviť.

Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. Viac informácií o návštevných hodinách a podujatiach sa dozviete na webe a facebookovej stránke Hvezdárne v Banskej Bystrici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Hvezdáreň Vartovka predstavila atraktívnu novinku - časovú os
3
Galéria
Zdroj: Hvezdáreň v Banskej Bystrici
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM