Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrická fotografka má rozkošnú klientelu: Kataríne pózujú bábätká, FOTO

Katarína Poturnay sa spočiatku foteniu venovala iba ako záľube. Teraz ju živí. Nám porozprávala o tom, aké to je fotiť tých najmenších.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická fotografka má rozkošnú klientelu: Kataríne pózujú bábätká, FOTO
20
Galéria
Foto: Katarína Poturnay

Bystričanka Katarína Poturnay našla svoju záľubu a prácu vo fotení bábätiek. Čím je špecifické a prečo sa pri ňom snaží vyhýbať rekvizitám? To a ešte oveľa viac prezradila v rozhovore.

Kedy ste prišli prvýkrát do kontaktu s fotoaparátom?

Už ako dieťa, mali sme doma plno čiernobielych fotografií, ktoré robil môj ocino a mňa vždy bavilo si tie fotografie obzerať. Doteraz mám pred očami fotku, ako nás zachytil. Mamina sedí a my so sestrou a bratom stojíme pri nej, ale ani jeden z nás nepozerá do objektívu, ale na našu mamu, a tak si myslím, že je to správne. Tie pohľady by mali vždy smerovať na rodičov, to je môj obraz o rodinnej fotke.

Už niekoľko rokov sa venujete foteniu bábätiek. Ako ste sa k nemu dostali?

S manželom sme mali foto obchod u nás v meste, kde vyvolával fotografie ešte z filmu a kým sme nemali svoje deti, tak som s obyčajným digitálnym fotoaparátom, aký sme mali doma, mala potrebu fotiť sestrinu dcéru a jej fotografie nám potom zdobili výklad predajne. Neskôr, ako sa mi narodila prvá dcéra, som často dávala manželovi vyfotený film a poobede som už zakladala do albumu naše fotky. Ale až narodením druhej dcéry som chcela krajšie fotky, kvalitnejšie, tak sme kúpili prvú zrkadlovku, ktorú som po pol roku vymenila za profesionálny fotoaparát a niekde tam sa začínal môj koníček meniť na moje budúce zamestnanie..

V čom je takéto fotenie špecifické a ako sa líši od zachytávania dospelých?

Novorodenecké fotenie je úplne špecifické a má svoje postupy, ktoré ak sa dodržia, maminky si odnesú krásne naštylizované fotografie svojich detí. Takéto fotografie vznikajú do 14 dní veku bábätka od narodenia, kedy sú bábätká ešte spavé a tvárne. Vždy tam fotím aj rodičov s bábätkom spolu, lebo to sú podľa mňa tie najdôležitejšie spomienky.

Ľahšie sa vám pracuje s bábätkami či s dospelými?

Deti sú prirodzené, nerozmýšľajú ako dospelí. Dospelý hľadá chyby, dieťa sa raduje z každej fotky kde je so svojou mamou, ockom… Najlepšie sa mi preto pracuje s deťmi. Samozrejme, kadžé dieťa si treba získať. Musím byť tak trochu aj psychológ. Nie každé dieťa je zvyknuté sa fotiť, ale každý rodič chce mať krásnu pamiatku a usmiate dieťa na fotkách. Ale aj tak ma to baví najviac, lebo tam vznikajú tie najkrajšie momentky, ktoré si pred fotením nedokážete ani predstaviť. Je to akoby sila okamihu, ktorý treba zastaviť.

Musí fotografka v takomto prípade ovládať a pri fotení aj využívať základné mamičkovské povinnosti?

Samozrejme ich ovládam, sama mám dve deti a maminky prvorodičky, ktoré ku mne prídu s novorodeniatkom, veľakrát odchádzajú plné informácií. Snažím sa im pomôcť, povzbudiť ich. Však už len to, že absolvujú s novorodencom prvý výlet ku mne do ateliéru, je pre ne náročné, takže sa im snažím spraviť z toho zážitok.

Používate pri fotení aj nejaké rekvizity?

Rekvizity používam minimálne, pri novorodeneckom fotení malé zvieratko či srdiečko, ktoré im vložim do rúčiek a pri ročnom fotení číslo jeden. Inak sa snažím o čisté fotografie, ktoré aj po rokoch budú mať svoju hodnotu a nebudú gýčom.

Napadá vám nejaká veselá príhoda z fotenia s bábätkom, prípadne „milá“ nepríjemnosť?

Jááj takých bolo. :) Hlavne pri novorodeniatkach, ktoré sa fotia prevažne nahé, zabalené len v nejakom vrape. Samozrejme, veľakrát to viem odhadnúť už dopredu a tým pádom tomu viem predchádzať. Ale samozrejme, najčastejšie sa nehody stanú nahým bábätkám v náruči svojich rodičov, kedy sa na tom všetci zasmejeme. Však hlavne, že bábätku je dobre, všetko sa dá umyť, oprať, nahradiť.

Čo okrem bábätiek ešte rada zachytávate cez hľadáčik fotoaparátu?

Najradšej fotím ľudí, moje deti. Skúsila som si aj fotenie svadieb, venovala som sa tomu niekoľko rokov, ale práca s deťmi a detská fotografia je pre mňa najpohodovejšia. No zase sú to len bábätká… Teraz sa snažím na Slovensko a hlavne v našej Banskej Bystrici predstaviť fotenie v pôrodnici. Nie to klasické do časopisu s menom a dátumom narodenia, ale ako milú spomienku na úplne prvé dni čerstvo po pôrode, zachytene detaily, dotyky, prvé pohľady maminky na svoje bábätko. V zahraničí sa to volá „Fresh48“. tak som si to nazvala aj ja a ponúkam maminkám, prísť za nimi na novorodeneckú VIP izbu a spraviť im čisté autentické fotografie, skoro bez štylizovania, ale tak reálne a prirodzené.

V OBRAZOCH: Bábätká tesne po pôrode "Fresh48" zachytené bystrickou fotografkou
12
Galéria
Foto: Katarína Poturnay

Keď práve nedržíte v rukách fotoaparát, čomu sa najradšej venujete vo svojom voľnom čase?

Mojej rodine, ideme na túru, lyžovačku, či len tak s kamoškami a deťmi von. To je pre mňa ten najvačší relax. A keď práve nedržím v rukách fotoaparát, fotím mobilom. :) Proste nie je výlet bez fotky. Tam kvalita nehrá rolu, hlavne, že je zachytená spomienka, daný okamih.

Krásne fotografie bábätiek si môžete pozrieť v priložených fotogalériách!

V OBRAZOCH: Bystrická fotografka zachytáva rozkošné bábätká
20
Galéria
Foto: Katarína Poturnay
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM