Jakub Forgács Rôzne

Bystrická fakulta oslavuje: Učiteľov vychováva už 60 rokov

Fakulta banskobystrickej Univerzity Mateja Bela sa môže popýšiť okrúhlym jubileum. Už 60 rokov sa v našom meste stará o výchovu učiteľov. Dobré meno si vďaka vedeckým prácam, či spolupráci na medzinárodnom časopise robí aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická fakulta oslavuje: Učiteľov vychováva už 60 rokov
Zdroj: TASR

V akademickom roku 2014/2015 si Pedagogická fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pripomína 60. výročie vysokoškolského učiteľského vzdelávania v Banskej Bystrici. „Súčasťou osláv 60. výročia vysokoškolského učiteľského vzdelávania v Banskej Bystrici bude slávnostná akadémia a medzinárodná vedecká konferencia. Slávnostná akadémia sa uskutoční 11. novembra 2014 o 17:00 v Divadle Štúdio tanca v Banskej Bystrici, kde budú ocenení významné osobnosti z radov Pedagogickej fakulty UMB a spolupracujúcich inštitúcií za dlhoročný prínos na rozvoji Pedagogickej fakulty UMB a vysokoškolského vzdelávania v Banskej Bystrici,“ uviedol prodekan pre medzinárodnú spoluprácu a vzťahy s verejnosťou Peter Jusko

Odborníci na prácu s ľuďmi

„Poslaním fakulty je pripravovať nových odborníkov v pomáhajúcich profesiách orientovaných na prácu s ľuďmi, predovšetkým pedagogických a sociálnych, rozvíjať v nich vedecké poznanie. Výchovnovzdelávací proces na fakulte zabezpečuje deväť katedier, na ktorých pracuje 96 vysokoškolských učiteľov,“ pokračoval Jusko, ktorý doplnil, že štúdium na Pedagogickej fakulte UMB prebieha v akreditovaných študijných programoch 1., 2. a 3. stupňa vysokoškolského štúdia.

Vedeckovýskumná činnosť fakulty sa podľa Juska orientuje na základný, ale najmä na aplikovaný výskum v oblasti teórie vyučovania jednotlivých predmetov, pedagogiky, psychológie, sociálnej práce, umenia a evanjelikálnej teológie. „Učitelia fakulty pravidelne riešia grantové projekty a výsledky svojej práce publikujú v domácich a zahraničných časopisoch, zúčastňujú sa domácich a medzinárodných vedeckých a odborných konferencií. Fakulta sa angažuje aj v grantových projektoch v spolupráci s partnerskými vysokými školami v SR i v zahraničí a v grantoch Európskeho sociálneho fondu. Pedagogická fakulta UMB pravidelne organizuje medzinárodné vedecké konferencie,“ prezradil prodekan.

Spolupráca na medzinárodnom časopise

„Na prezentáciu výsledkov vedeckovýskumnej činnosti fakulta vydáva zborník vedecko – výskumných prác zamestnancov fakulty Acta Universitatis Matthiae Belii Pedagogická fakulta, vydáva zborníky vedeckovýskumných prác končiacich projektov, ako aj zborníky jednotlivých katedier. Pedagogická fakulta taktiež vydáva vedecké monografie a vysokoškolské učebné texty, a to aj v spolupráci s partnerskými vysokými školami,“ spomenul. Ako pokračoval, spolu s Pedagogickou fakultou Ostravskej univerzity a Sliezskou univerzitou v Katoviciach vydávajú medzinárodný vedecký časopis The New Educational Review, ktorý vychádza štvrťročne a umožňuje prezentovať výsledky práce všetkých učiteľov PF UMB v anglickom jazyku.

Na Pedagogickej fakulte UMB sa podľa Juska vo výraznej miere rozvíjajú aj umelecké aktivity v oblasti hudobného umenia, a to najmä zborového spevu a folklóru ako aj v oblasti výtvarnej kultúry v rámci učiteľstva výtvarného umenia. „Do vedeckovýskumnej činnosti učiteľov fakulty sa zapájajú aj študenti vyšších ročníkov prostredníctvom študentskej vedeckej odbornej a umeleckej činnosti. Fakulta a jej katedry spolupracujú s príbuznými zahraničnými inštitúciami vysokoškolského vzdelávania v Českej republike, Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Anglicku, Belgicku, Fínsku Švajčiarsku, USA, Holandsku, Srbsku a iných krajinách,“ povedal a ako dodal, učitelia fakulty sa pravidelne zúčastňujú na medzinárodných konferenciách a sú členmi medzinárodných organizácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM