Šport

Bystrická DUKLA vysiela na olympiádu 15 športovcov: Plán je jasný, KOĽKO očakáva medailí?

V Dukle sa obávajú nevyspytateľnej covidovej situácie. Informácie, že do tzv. bubliny sa dostali v Číne pozitívne testovaní športovci, sú znepokojujúce. Ako sa na to pripravili?

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Vojenské športové centrum (VŠC) DUKLA Banská Bystrica vysiela na blížiace sa zimné olympijské hry do Pekingu 15 športovcov. Najpočetnejšiu skupinu tvoria biatlonisti. Sedmičku tvoria Paulína a Ivona Fialkové, Henrieta Horvátová, Veronika Machyniaková, Matej Baloga, Michal Šima a Šimon Bartko. Ďalej sú to štyria reprezentanti v zjazdovom lyžovaní: najväčšia favoritka na medailu Petra Vlhová, Rebeka Jančová a bratia Adam a Andreas Žampovci. Rovnako štvorčlenné zastúpenie majú sánkari. V jednosedadlových saniach sú to Katarína Šimoňáková a Marián Skupek, v dvojsedadlových Tomáš Vaverčák s Matejom Zmijom.

Aký je plán?

Vedenie VŠC DUKLA stanovilo týmto športovcom oficiálny plán doniesť z Pekingu aspoň jednu medailu a dve umiestnenia v prvej desiatke.

„Budeme radi, ak sa podarí získať jednu medailu. Všetci budeme predovšetkým držať palce našej veľkej favoritke v zjazdovom lyžovaní Petre Vlhovej, aby jej všetko dobre vyšlo a nič sa jej neskomplikovalo v Pekingu, naplnila tak ambície, ktoré má. Ja osobne budem šťastný, ak vybojuje najcennejšiu medailu. Krok za krokom jej budeme držať palce v každej jednej disciplíne, na ktorú nastúpi. Máme aj ďalšie želiezka v ohni, ktoré by mohli skončiť v prvej desiatke, napríklad sú to biatlonistky sestry Fialkové. Paulína ukázala, že jej forma ide nahor a môže atakovať najvyššie priečky. V zjazdovom lyžovaní sú to ešte bratia Žampovci, takisto sánkari v tímovej súťaži, ale i v dvojsaniach môžu pomýšľať na top desiatku,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici riaditeľ VŠC DUKLA Matej Tóth.

Podľa najnovších informácií do dejiska zimných olympijských hier v Číne docestovala v pondelok už aj Vlhová. Všetci v jej realizačnom tíme sú otestovaní a dôležité je, že dorazila i kompletná batožina slovenskej lyžiarky. V Pekingu sú už dlhšie sánkari. Ostatní členovia armádneho klubu spod Urpína odcestujú v utorok.

Koľko investovali do prípravy?

V Dukle netaja ani finančnú čiastku, ktorú počas štvorročného cyklu (2018–2021) investovali do športovcov na ich prípravu a materiálne zabezpečenie. „Prekračujeme sumu 800-tisíc eur, pričom najviac peňazí sa alokovalo v roku 2021 až na úrovni 250-tisíc eur. Ak pripočítame finančné náklady v sociálnom zabezpečení, ktoré sa ukrývajú v platoch športovcov a ich realizačného tímu, tak sa bavíme vysoko o čiastke nad jeden milión eur,“ prezradil hlavný tréner VŠC DUKLA Banská Bystrica Pavel Kobela.

Netajil ani očakávania od svojich zverencov: „Nielen Petra Vlhová má vysoké ambície. Dobré výsledky dosahujú sestry Fialkové, či juniori v sánkovaní. Posledné výsledky Paulíny Fialkovej sú prísľubom, ale aj Ivona sa ukázala v pozitívnom svetle. Nechceme však vytvárať žiadny tlak na športovcov. Každý výsledok v top 10 je pre VŠC DUKLA dobrým výsledkom. Boli by sme radi, aby sa ich ambície a sny na ZOH naplnili čo najlepšie. Veríme, že aj chlapi biatlonisti zvýšili na poslednom sústredení v Anterselve svoju výkonnosť natoľko, aby dokázali v štafete atakovať prvú desiatku. Veľké želiezko máme i v Adamovi Žampovi. Ukázal v minulosti, že sa dokáže pripraviť na vrcholné podujatia, či už sú to MS alebo ZOH. Tohto roku ukázal jazdy, ktoré ho môžu predurčovať na jedno z prekvapení olympiády.“

O tom, ako sú športovci pripravení na COVID-19, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Účasť športovcov VŠC DUKLA na olympijských hrách v Pekingu
5
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM