Aktualizované Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystričania sledovali krásne vesmírne divadlo. Zatmenie Mesiaca na úchvatných záberoch, FOTO

Ak ste v utorok večer vydržali dlhšie hore, mohli ste sledovať zaujímavý vesmírny úkaz. Čiastočné zatmenie Mesiaca bolo viditeľné aj z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania sledovali krásne vesmírne divadlo. Zatmenie Mesiaca na úchvatných záberoch, FOTO
8
Galéria
Foto: M. Harman

Aj mnohí Bystričania v utorok večer sledovali čiastočné zatmenie Mesiaca. Tento úkaz si nenechali ujsť ani zamestnanci Hvezdárne v Banskej Bystrici, ktorí večer zorganizovali pozorovanie pre verejnosť v areáli Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici. „Pozorovania sa zúčastnila len skupinka ľudí, zrejem z dôvodu neskorých nočných hodín a pracovného týždňa,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24 Stanislav Kaniansky z Hvezdárne v Banskej Bystrici so slovami, že prišli študenti aj dôchodcovia.

Popri zatmení Mesiaca mohli podľa jeho slov návštevníci pozorovať aj planéty Jupiter a Saturn. „V súvislosti so zatmením sme diskutovali aj o pristátí ľudí na Mesiaci, keďže práve v tieto dni oslavujeme 50. výročie, ako aj o samom programe Apollo a aktuálnom pobyte ľudí v kozmickom priestore, konkrétne na stanici ISS, ktorú sme tiež pozorovali, dokonca dvakrát počas zatmenia,“ pokračoval Kaniansky.

„Nakoľko počasie bolo bezoblačné, zatmenie sa podarilo odpozorovať bez prerušenia. Tento deň sme dostali aj poďakovanie od návštevníkov za možnosť pozorovať zatmenie Mesiaca, planéty a oblohu ako takú,“ dodal na záver.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť čiastočné zatmenia Mesiaca nad Bystricou zachytené M. Harmanom. Finálna fotka je vtvorená spojením záberov s odstupom 48 minút od 19:15 do 00:03 UT, technikou Newton 250/1000 + GPU Coma Corrector + Canon EOS 6Da.

V OBRAZOCH: Čiastočné zatmenie Mesiaca nad Bystricou
8
Galéria
Foto: M. Harman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM