Jakub Forgács Správy

Bystričania s alergiami cítia problémy: Tohto peľu je najviac práve pod Urpínom

Peľ je vo vzduchu v malom množstve, alergizovať budú ešte spóry plesní. Aká je situácia v Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku Bystričania s alergiami cítia problémy: Tohto peľu je najviac práve pod Urpínom
Zdroj: TASR/AP

V uplynulom týždni boli v ovzduší na celom území Slovenska pod vplyvom chladných jesenných dní zaznamenané len nízke koncentrácie peľu v ovzduší. Aj najvýznamnejší alergén jesene – invázna ambrózia, už ani len ojedinele nedosiahla alergologicky významné koncentrácie. Peľ paliny, tráv i slabo alergizujúcej pŕhľavy sa vyskytoval v ovzduší tiež len vo veľmi nízkych koncentráciách. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) B. Bystrica.

Najviac v Bystrici

Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie dosiahli podľa slov Tolnayovej v Banskej Bystrici, v Trnave a veľmi nízke hladiny aj v Bratislave, Nitre aj Košiciach.

„Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval vo veľmi nízkych koncentráciách peľ chmeľu, mrlíkovitých rastlín a skorocelu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária, na väčšine územia SR sme zaznamenali aj výrazný pokles denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší,“ uviedla RNDr. Janka Lefférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Peľ pomaly mizne

Prognóza na nasledujúce dni je pre ľudí, alergických na peľ celkom priaznivá. Celkové denné koncentrácie peľu sa budú podľa slov Tolnayovej udržiavať len v nízkych, až veľmi nízkych hladinách. Na časti územia už výrazne poklesli aj denné koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší.

Ako dodala, peľová sezóna 2020 sa blíži v svojmu záveru a v nasledujúcom týždni sa predpokladá u všetkých aktuálnych alergénov len nízke až veľmi nízke hladiny peľu v ovzduší. Pre alergikov na väčšine územia ostávajú významné denné koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší zastúpených najmä rodmi Alternária a Cladospórium. Tieto majú síce klesajúcu tendenciu, ale na veľkej časti územia Slovenska sa vyskytnú v senzibilizujúcich množstvách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM