Jakub Forgács Správy

Bystričania, NEZĽAKNITE sa! V meste sa rozozvučia sirény, čo je za tým?

S prihliadnutím na mimoriadnu situáciu pre vojnu na Ukrajine bolo od marca 2022 vykonávanie hlasitej skúšky sirén pozastavené. Nastane však zmena.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, NEZĽAKNITE sa! V meste sa rozozvučia sirény, čo je za tým?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V piatok 9. decembra 2022 o 12.00 hod. sa uskutoční preskúšanie sirén. Referát krízového riadenia o tom informoval na oficiálnom webe mesta.

„Varovná sieť sa preskúšava dvojminútovým stálym tónom sirén po predchádzajúcom informovaní obyvateľstva „POZOR SKÚŠKA SIRÉN“,“ uvádza sa na webe.

Preskúšanie sirén sa vykonáva pravidelne každý druhý piatok v mesiaci hlasitou alebo tichou skúškou. „S prihliadnutím na mimoriadnu situáciu pre vojnu na Ukrajine bolo od marca 2022 vykonávanie hlasitej skúšky sirén pozastavené a realizované boli iba tiché skúšky na elektronických sirénach,“ uviedlo Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti.

„Hlasitú skúšku sirén je potrebné vykonať z dôvodu, že v súčasnosti sa uskutočňuje intenzívna výstavba nových sirén v rámci projektu Ministerstva vnútra SR pod názvom Budovanie systému včasného varovania, ktorý podporila Európska únia cez operačný program Kvalita životného prostredia. Sirény odovzdané do užívania je nutné odskúšať aj cez hlasitú skúšku,“ dodáva MV SR so slovami, že realizáciou hlasitej skúšky na všetkých sirénach sa zároveň zabezpečí komplexné preskúšanie varovného systému.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM