Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystričania, nezabudnite sa sčítať: Prvýkrát to bude možné elektronicky

Sčítanie obyvateľov je pre samosprávy dôležité, pretože od počtu sčítaných obyvateľov závisí, v akej výške získajú jednotlivé mestá a obce podielové dane.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, nezabudnite sa sčítať: Prvýkrát to bude možné elektronicky
Zdroj: TASR

Na Slovensku sa v roku 2021 po desiatich rokoch realizuje v gescii Štatistického úradu SR sčítanie obyvateľov, domov a bytov. Prvýkrát je integrované a plne elektronické. Prvú fázu najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania, ktorá sa zamerala výlučne na sčítanie domov a bytov, má už Banská Bystrica za sebou. „Vďaka kvalitnej práci zamestnancov MsÚ a výbornej spolupráci so správcami nehnuteľností a predsedami spoločenstiev vlastníkov bytov, bola naša samospráva v uplynulom roku druhým krajským mestom na Slovensku, ktoré ukončilo sčítanie domov a bytov v predstihu,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Druhá fáza elektronického sčítania je zameraná na sčítanie obyvateľov a uskutoční sa od 15. februára 2021 do 31. marca 2021,“ povedala Marhefková.

Dôležité pre mesto

Sčítanie obyvateľov je podľa slov Marhefkovej pre samosprávy dôležité, pretože od počtu sčítaných obyvateľov závisí, v akej výške získajú jednotlivé mestá a obce podielové dane. „Tie využíva aj Banská Bystrica na financovanie bežných činností, údržbu miestnych komunikácií, verejného osvetlenia, základných a materských škôl, detských ihrísk či zariadení sociálnych služieb. Získané finančné prostriedky môžu byť zdrojom na realizáciu rozvojových projektov mesta,“ vymenovala.

„Sčítanie je jednoduché a rýchle. Obyvateľ Banskej Bystrice sa sčíta sám alebo za pomoci blízkej osoby prostredníctvom počítača, tabletu alebo mobilu s pripojením na internet. Sčítací formulár bude zverejnený od 15. februára na webovej stránke www.scitanie.sk alebo v mobilnej aplikácii Štatistického úradu SR, ktorá bude čoskoro dostupná na stiahnutie,“ objasňuje Marta Čellárová, vedúca banskobystrického Matričného úradu a ohlasovne pobytu.

Právo aj povinnosť

Ako upozornila Marhefková, zúčastniť sa na sčítaní je právom, a zároveň zákonnou povinnosťou každého občana Slovenskej republiky s trvalým, prechodným, obvyklým alebo tolerovaným pobytom v SR. Všetky údaje, ktoré obyvateľ počas sčítania vo formulári uvedie, sa musia vzťahovať na rozhodujúci okamih sčítania, ktorým je polnoc z 31. decembra 2020 na 1. januára 2021.

„V praxi to znamená, že ak formulár vypĺňate v marci, keď ste sa práve zosobášili, uvádzate váš rodinný stav k 1. januáru 2021. Neuvediete teda, že ste ženatý, ale slobodný, lebo taká bola skutočnosť k 1. januáru 2021. Ak sa vám bábätko narodilo napr. vo februári, preňho formulár nevypĺňate, pretože v čase rozhodujúceho okamihu sčítania 1. januára 2021 ste deti nemali,“ dopĺňa Čellárová.

Pomôžu mobilní asistenti

Na dosčítanie obyvateľov budú podľa slov Marhefkovej k dispozícii mobilní asistenti a kontaktné miesta, o ktorých pribudne informácia na webe mesta začiatkom apríla. „Vzhľadom na pandemickú situáciu a na základe rozhodnutia Vlády SR sa termín asistovaného sčítania obyvateľov posúva na obdobie od 1. apríla 2021 a potrvá najneskôr do 31. októbra 2021,“ vysvetlila.

„Elektronické sčítanie je bezpečné. Počas Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 je zachovaná maximálna možná ochrana osobných údajov,“ dodala Marhefková so slovami, že všetky získané údaje budú zabezpečené a chránené pred zneužitím.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM