Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystričania môžu opäť podať pomocnú ruku Ukrajincom: Mesto vyhlasuje ďalšiu zbierku

Pomoc poputuje do ukrajinského mesta Užhorod, odkiaľ ju logistické centrum distribuuje do miest, kde je potrebná najviac.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania môžu opäť podať pomocnú ruku Ukrajincom: Mesto vyhlasuje ďalšiu zbierku
Zdroj: FB Ján Nosko

Od pondelka, 4. apríla 2022 bude v čase od 15.00 do 18.00 hod. vestibul Mestského úradu v Banskej Bystrici opäť miestom, kde budú môcť všetci Banskobystričania a Banskobystričanky, ale aj ľudia z okolitých miest i obcí priniesť predovšetkým trvanlivé potraviny. Vítané sú aj hygienické potreby, lekárske pomôcky, drogéria či detské plienky. Nosiť je možné takmer všetko okrem oblečenia. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Kam poputuje pomoc?

„Pomoc pošleme do ukrajinského mesta Užhorod, odkiaľ ju logistické centrum distribuuje do miest, kde je potrebná najviac. Verejná zbierka potrvá do piatka, 8. apríla 2022,“ uviedla.

„Ak to bude možné, vyzbieranú pomoc by sme zaniesli do mesta Černihiv, kde sú obyvatelia bez elektriny, tepla a vody. V prípade, že na to nebudú vhodné podmienky, zavezieme ju tam, kde vieme, že s istotou príde. Sme veľmi vďační, za obrovskú pomoc, ktorú Slováci prejavili. Ak je to v ich silách, prosíme ich, aby tak robili aj naďalej,“ dopĺňa Sofia Barvinská, koordinátorka ukrajinskej pomoci na MsÚ v Banskej Bystrici.

Ďalšia pomoc

Pripomíname, že stále prebieha finančná zbierka pre ľudí z ukrajinského mesta Sumy. Posielať príspevky môže ktokoľvek, aj s možnosťou uvedenia mena, priezviska alebo obchodného mena prispievateľa v správe, na osobitný účet dobrovoľnej zbierky vedený v ČSOB v tvare:IBAN: SK15 7500 000­0 0040 1935 5­408, variabilný symbol: 24022022.

Zároveň môžu ľudia pomôcť napríklad aj zakúpením tzv. polievky mieru v banskobystrickej prevádzke Soupculture Banská Bystrica na Kapitulskej ulici osobne, alebo prostredníctvom donáškovej služby. Predplatená polievka nadobudne formu poukazu, ktorý obdržia Ukrajinci po preukázaní sa štatútu dočasného útočiska.

Pomocnú ruku Ukrajincom v núdzi poskytli aj prevádzky Cechu hostinských, ktorí prichádzajúcim ľuďom poskytli kupóny na vybrané jedlá či nápoje. Následne ich mesto Banská Bystrica distribuuje najmä tým, ktorí nemajú podmienky na to, aby si stravu mohli zaobstarať sami.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM