Michal Majer Iné športy

Bystričan Gonda vstupuje do svetovej série Renault

Ďalším krokom na ceste do najvyšších poschodí motoristického športu je pre mladého okruhového jazdca Richarda Gondu tohtoročná účasť v prestížnom seriáli World Series by Renault (WSR) 2011. Čerstvo sedemnásťročný talent z Banskej Bystrice sa po sérii

Uznávaná súťaž každoročne priláka na tribúny najznámejších európskych okruhov státisíce divákov. Mladé nádeje bojujú o čiastkové i celkové umiestnenie v štyroch medzinárodných triedach. Úspech v Eurocupe Formula Renault 2.0 môže byť vstupenkou medzi elitu – svoje by o tom mohli rozprávať Kimi Räikkönen, Felipe Massa či Lewis Hamilton, ktorí na ceste do kokpitu Formuly 1 vyskúšali práve WSR za volantom dvojlitrových monopostov Renault.

Skúsenosti s touto formulou Richard Gonda usilovne zbieral v minuloročnej sezóne, v ktorej do posledného preteku bojoval o absolútne prvenstvo v Carpathian Cupe 2010. Aj druhé miesto v seriáli zaradenom do Northern European Cupu však potvrdilo veľký potenciál mladého pilota ovenčeného titulmi z Európskeho pohára a Slovenského pohára minikár.

Richard má v týchto dňoch za sebou dva oficiálne testy na španielskych okruhoch Motorland Aragón a Circuit de Catalunya. V Aragóne zo seba rýchlo striasol nervozitu nováčika a po zoznámení s traťou začal v porovnaní časov predbiehať skúsenejších súperov. „Kombinácia rýchlych a technických úsekov bola super. Než som spoznal všetky kľúčové miesta na trati, niekoľkokrát sa mi podarilo dostať formulu do hodín. V spolupráci s tímom som sa kolo od kola zlepšoval,“ radoval sa Richard, ktorému nepokazili dojem z prvých testov vo WSR ani dočasné problémy s elektronikou. Na najrýchlejšieho jazdca stratil v Aragóne iba 2,61 sekundy, čo potešilo aj šéfa stajne Křenek Motorsport. „Richard jazdí s formulou Renault ešte len druhú sezónu a týmto výsledkom som pozitívne prekvapený. Nehľadiac na to, že jazdu od jazdy zrýchľoval a ešte zďaleka nedosiahol svoj limit,“ chválil Josef Křenek.

Nasledujúce testy v Barcelone ukázali, aké ťažké bude pre nováčika šampionátu presadiť sa na slávnych európskych okruhoch. Náročná trať neodpustila žiadnu chybu. „V mnohých technických pasážach sa tu dá veľa získať aj stratiť. Opäť som sa s formulou niekoľkokrát otočil. Postupne som zrýchľoval, ale potom som stratil koncentráciu a s dosiahnutými časmi som nebol spokojný. Až posledný výjazd na nových gumách mi opäť zdvihol náladu, bohužiaľ potom už nebol čas ďalej sa zlepšovať,“ sebakriticky priznal talent z materskej stajne Sophidea Racing Team. Cez čiastkové problémy boli testy v Barcelone pre Richarda obrovská skúsenosť a poučenie. Vyskúšal si trať, na ktorej bude v sezóne bojovať o body. Už vie, čo ho na nej čaká…

DOTERAJŠIA KARIÉRA RICHARDA GONDU:

2003 – 2008 Minikáry: 4× majster Slovenska a Európskeho pohára, 3× víťaz Slovenského pohára.

2009 Preteky do vrchu: špeciál Škoda Fabia – vicemajster Slovenska v triede A-1400, 3. miesto v celkovom hodnotení juniorov. Auto Sport Academy v Le Mans: ponuka štúdia na prestížnej akadémii pre mladých jazdcov na základe víťazstva v testoch a hodnotení jazdeckých schopností vo francúzskom Le Mans. Auto Sport Academy je najvýznamnejšou školou okruhových talentov, ktorú okrem iných absolvovali piloti F1 Robert Kubica, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton či Felipe Massa.

2010 Carpathian Cup: celkové 2. miesto.

www.richardgonda.sk

gonda
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM