Jakub Forgács Iné športy

Bystričan Gonda stojí pred najväčšou výzvou v kariére. V Barcelone sa dočká premiéry v GP3

Príležitosť, aká sa nenaskytne len tak hocikomu. Automobilový pretekár Richard Gonda absolvuje na okruhu Catalunya v Barcelone premiéru v prestížnej sérii GP3. Dostane tak šancu, upútať tímy Formuly 1!

Ilustračný obrázok k článku Bystričan Gonda stojí pred najväčšou výzvou v kariére. V Barcelone sa dočká premiéry v GP3
Zdroj: Richard Gonda

Počas deviatich pretekárskych víkendov sa Richard Gonda predstaví na totožných zastávkach ako tento najslávnejší šampionát sveta. Účinkovanie v kolotoči F1 zostáva najväčšou ambíciou Gondu a teraz k nemu bude blízko ako nikdy predtým.

Jazdec (22) bude okrem slovenského motorizmu reprezentovať švajčiarsky tím Jenzer Motorsport. Aprílové testy GP3 vo Valencii a v Barcelone, dejisku víkendového podujatia, ukázali vyrovnanosť nabitého štartového poľa – dvadsať pretekárov zajazdilo najrýchlejšie časy v rozmedzí jednej sekundy!

V seriáli GP3 figuruje 24 identických monopostov Dallara GP3/16 so šesťvalcovým motorom (objem 3,4 l, výkon 400 koní).Veľkou skúškou pre jazdcov bude práca s pneumatikami Pirelli – identickými s tými, ktoré používajú vo Formule 1. V pretekoch nie je povolená ich výmena, jazdec si tak bude musieť ustriehnuť opotrebovanie a prispôsobiť k nemu svoju taktiku.

Napriek tomu, že seriál GP3 odštartuje len svoj siedmy ročník, do Formuly 1 sa z neho dostali viacerí pretekári, napríklad Esteban Gutiérrez (šampión z roku 2010), Valterri Bottas (2011), Daniil Kvjat (2013) či Jean-Éric Vergne a Carlos Sainz.

Richard Gonda: „Konečne nastal čas a už sa neviem dočkať prvých pretekov na GP Catalunya. GP3 patrí medzi svetovo najvyrovnanejšie formulové šampionáty, aj kvôli špičkovému jazdeckému obsadeniu a vyrovnaným tímom, no ja sa rád púšťam do ťažkých výziev. V piatok nás čaká len jediný 45-minútový tréning pred kvalifikáciou, kde budeme musieť stihnúť spraviť množstvo úkonov, aby sme preteky zvládli. Veľmi dôležité bude opotrebovanie pneumatík, ktoré tu vie poriadne zamiešať kartami, no k tomu sa budem môcť vyjadriť až po mojej prvej skúsenosti v pretekoch. Určite urobím maximum, aby sme boli v nováčikovskom hodnotení čo najvyššie a verím, že slovenskí fanúšikovia ma v tom podporia.“

Kalendár GP3 2016

  • 13. – 15. máj Španielsko (Catalunya)
  • 1. – 3. júl Rakúsko (Red Bull Ring)
  • 8. – 10. júl V. Británia (Silverstone)
  • 22. – 24. júl Maďarsko (Hungaroring)
  • 29. – 31. júl Nemecko (Hockenheim)
  • 26. – 28. august Belgicko (Spa-Francorchamps)
  • 2. – 4. september Taliansko (Monza)
  • 30. september – 2. október Malajzia (Sepang)
  • 25. – 27. november Abú Zabí (Yas Marina)

Čítajte tiež:

Bystrická vicemajsterka Slovenska vo fitness Nikoleta (17): Pre súťaže si musím veľa odoprieť

Smelé ambície v bystrickej Dukle: 25 pretekárov na olympiáde v Riu aj túžba po medaile

FOTO: Premiéra Richarda Gondu v prestížnej súťaži
3
Galéria
Zdroj: Richard Gonda
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM