Jakub Forgács Hokej

Bystrica znížila stav proti Nitre: Hrdinom baranov štvorgólový Kafka

Hokejisti HC´05 Banská Bystrica zvládli prvý domáci zápas semifinále play-off. V súboji s tímom spod Zobora viedli už od úvodu stretnutia a Nitrania iba doťahovali ich náskok.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica znížila stav proti Nitre: Hrdinom baranov štvorgólový Kafka
Zdroj: Webnoviny.sk

Po nedeľňajšom víťazstve 6:4 znížili stav série s HK Nitra na 1:2. Veľkú zásluhu na bystrickom úspechu má Petr Kafka, ktorý strelil prvé štyri góly domácich. Podobný kúsok sa v tejto sezóne podaril iba Romanovi Tomasovi zo Žiliny.

Bystrica viedla už od úvodu stretnutia

Banskobystričania nastúpili bez kapitána Hudeca, ktorý musel odcestovať do Bratislavy z vážnych rodinných dôvodov, no na hre baranov to nebolo v prvej tretine vidieť. Už v 75. sekunde vystrelil spomedzi kruhov Kafka a vymietol horný roh bránky – 1:0.

V tretej minúte Matoušek netrafil puk pred odkrytou nitrianskou svätyňou. Následne na štadión vtrhol ďalší stočlenný dav nitrianskych fanúšikov, prerazil zábrany a to akoby nakoplo hostí. V 7. min sa ocitli pred Kalembom v dobrých príležitostiach Stümpel a J. Ručkay, ale nedokázali vyrovnať. Počas presilovky v 13. min opäť skóroval Kafka, z ľavej strany vystrelil na Kristana, ktorému prepadol puk za čiaru – 2:0. Hráči spod Zobora napokon znížili pred prestávkou, keď Martin Segľa v 19. minúte obkorčuľoval bránku a zasunul do nej puk.

Kafka pri streleckej chuti

Aj nástup do druhej tretiny patril Bystričanom. V početnej výhode pálil spoza vrchnej časti ľavého kruhu Kafka a gólman Nitry opäť kapituloval. Znížiť chceli v 24. min Tománek i Stümpel, ale zblízka sa im to nepodarilo. V 28. min prišla opäť chvíľa Kafku, tentoraz vykorčuľoval zo striedačky na modrú, prebral puk a v minisóle ho zavesil pod hornú žŕdku – 4:1.

Kristana nahradil v bránke Lakosil, ktorý v polovici duelu čelil šanciam Ziga a Handlovského. V 33. minúte ho na dvakrát zblízka neprekonal ani White. Potom Nitra ožila a vytvorila si mohutný tlak. Po vyhranom buly dal druhý gól do odkrytej bránky L. Novák, keď dostal ideálnu prihrávku od Tománka. Po ďalšom úspechu na vhadzovaní skóroval 23 sekúnd pred prestávkou J. Ručkay.

Nitre sa už vyrovnať nepodarilo

Aj úvod tretej tretiny vyšiel lepšie domácim hokejistom. V 43. min sa dostali do prečíslenia dvoch na jedného Zigo a Lunter, druhý spomínaný bekhendom prekonal Lakosila – 5:3.Tento stav však na tabuli dlho nesvietil, pretože o dve minúty poslal puk pred bránku Mráz a voľný Lelkeš pohotovo zakončil. Hostia mali následne niekoľko možností na vyrovnanie.

Najprv pohorel sám pred Kalembom Novák, v presilovke to nevyšlo ani Königovi po niekoľkých nebezpečných strelách od modrej a v 52. min vychytal gólman HC´05 v čistej šanci aj kanoniera Tománka. V závere sa útoky striedali na oboch stranách, brankári sa nenudili. Nitra v poslednej minúte chcela hrať bez Lakosila, ktorý už korčuľoval na striedačku, keď Matoušek získal puk a zo stredného pásma ho poslal medzi žrde. Na tento zásah už hráči spod Zobora počas zostávajúcich 53 sekúnd nedokázali odpovedať.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): „Mali sme dobrý vstup do zápasu a rýchlo sme išli do vedenia, čo nás trošku upokojilo. Potom sme boli v trojgólovom vedení 4:1, no po našich prehratých buly dala Nitra dva góly a my sme znervózneli. Našťastie sme súperovi znovu odskočili. V tretej tretine prišla šanca, na ktorú sme čakali, podržal nás aj brankár Kalemba. Bol to ťažký zápas, vyskytli sa aj u nás chyby, ale chalani zabrali až do konca a vybojovali dôležité víťazstvo v tejto sérii.“

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): „Zápas sme začali nešťastne. Po pozičnej chybe sme dostali prvý gól a v tomto duchu sa niesla väčšina duelu. Inkasovať až šesť gólov je na play-off príliš veľké sústo. Musíme vychádzať z dobrej obrany. Urobili sme hrubé individuálne a taktické chyby. Aj keď sme boli dopredu produktívni, s takými chybami sa nedá vyhrať nad súperom, ako je Banská Bystrica. Až keď sme to stiahli na 5:4, tak sa dostavila aj správna chuť po hokeji, ale už tam niečo chýbalo a nedotiahli sme to do úspešného konca.“

HC ´05 Banská Bystrica – HK Nitra 6:4 (2:1, 2:2, 2:1) – stav série: 1:2

  • Góly: 2. Kafka (Rapáč, Macháček), 13. Kafka (Heizer, Rapáč), 22. Kafka (Kania, Rapáč) 28. Kafka (M. Lunter, Heizer), 43. M. Lunter (Zigo), 60. Matoušek – 19. Martin Segľa (F. Kuzma, M. Novák), 36. L. Novák (Tománek, Stümpel), 40. J. Ručkay (D. Milo, Miroslav Kováčik), 45. Lelkeš (R. Mráz)
  • Vylúčení: 2:3 na 2 min
  • Presilovky: 2:0
  • Oslabenia: 0:0
  • Rozhodovali: Kubuš, Lauff – Korba, Rovenský
  • 2 850 divákov
  • Zostava Banskej Bystrice: Kalemba – Lepine, Saracino, Kania, Macháček, Rosandič, Bambúch – Veilleux, P. White, Handlovský – Kafka, Heizer, Rapáč – Lamper, Zigo, M. Lunter – Kadura, Matoušek, R. Konečný
  • Zostava Nitry: Kristan (28. Lakosil) – König, Ordzovenský, D. Milo, Nádašdi. M. Novák, F. Kuzma, Ďurkech – L. Novák, Stümpel, Tománek – J. Ručkay, Miroslav Kováčik, Bajtek – Martin Segľa, T. Chrenko, M. Bača – Piačka, Lelkeš, R. Mráz
Bystrica znížila stav proti Nitre: Hrdinom zápasu sa stal štvorgólový Kafka
8
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM