Jakub Forgács Správy

Bystrica získala státisíce eur na cyklotrasu. Kedy by sa mohla začať stavať?

Cyklisti majú dôvod na radosť. Mesto získalo eurofondy, z ktorých sa má vybudovať jedna zo šiestich plánovaných cyklotrás.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica získala státisíce eur na cyklotrasu. Kedy by sa mohla začať stavať?
6
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Sadnúť po nákupoch či práci na bicykel a dopraviť sa domov po bezpečnej cyklotrase sa konečne stane realitou aj v Banskej Bystrici. „Na vybudovanie jednej zo šiestich plánovaných cyklotrás získalo mesto nenávratný finančný príspevok (NFP) z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 857 870 eur. Päť-percentná finančná spoluúčasť samosprávy predstavuje sumu 45 151 eur. So stavebnými prácami Podlavickej cyklotrasy by sa malo začať budúci rok v jarných mesiacoch,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Už minulý rok vyčlenilo mesto v rozpočte rekordnú sumu peňazí v objeme 360 000 eur na projektovú prípravu a výkup pozemkov pod budúcimi cyklotrasami. V júni 2017 následne reagovalo na výzvu rezortu pôdohospodárstva a podalo prvú žiadosť o NFP. Začiatkom tohto týždňa prišla dobrá správa.

Z Huštáku do Podlavíc

Umiestnenie cyklistického chodníka je v zmysle Územného generelu nemotorovej dopravy. Plánovaná cyklotrasa smerujúca z Huštáku do Podlavíc sa napojí na existujúci 150-metrový úsek cyklistického chodníka, ktorý vedie od nákupného centra Europa Shopping Center po Štadión SNP.

„Cyklista bude pokračovať popri Krytej plavárni na Štiavničkách, plážovom kúpalisku, ulici THK až po Pestovateľskú ulicu v Podlaviciach. Podľa projektu sa stavebné práce zamerajú na vybudovanie samotnej cyklotrasy, verejného osvetlenia, ochranu podzemných inžinierskych sietí, realizáciu dopravného značenia a finálne sadové úpravy,“ objasňuje Vladimír Brieda, vedúci oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov.

Riešenia dopravných problémov

Mesto rieši nárast individuálnej dopravy viacerými spôsobmi. Jedným z nich je získané prvenstvo spomedzi všetkých samospráv vďaka vypracovaniu Inštitucionálneho plánu mobility pre zamestnancov banskobystrického Mestského úradu v rámci projektu MOVECIT. Ďalšou aktivitou v tejto oblasti je spracovanie špecifického dokumentu Plán udržateľnej mobility funkčného územia Banskej Bystrice (PUM).

„Na vytvorenie tohto strategického dokumentu sme tiež získali nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške približne 800 000 eur. Riešiť bude presun obyvateľov za prácou, kultúrou, športom, a to s návrhom zníženia individuálnej automobilovej dopravy, s dôrazom na maximálne využitie udržateľných ekologických foriem prepravy,“ dopĺňa Nosko.

Súčasťou PUM-u budú aj dopravné moduly, riešenia križovatiek a pod. Cieľom je do procesu spracovania dokumentu zapojiť aj verejnosť.

Foto: ilustračné

Vizualizácie nových cyklotrás v Banskej Bystrici
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM