Michal Majer Rôzne

Bystrica získala na skvalitnenie zelene 3300 eur

V environmentálnom celoslovenskom projekte Zeleň pre mesto získalo po 3300 eur šesť najúspešnejších miest, medzi ktorými je aj Banská Bystrica. Odmenu použijú na skrášlenie parkov a iných zelených verejných priestranstiev.

Spoločnosť Orange Slovensko motivovala súťažou zákazníkov k aktivitám pre zníženie negatívnych vplyvov na životné prostredie. Do projektu sa zapojili obyvatelia 108 miest s vyše 20 tisíc environmentálnymi aktivitami tak, že si v ktorejkoľvek predajni tejto spoločnosti vo svojom meste aktivovali zasielanie faktúr v elektronickej forme alebo odovzdali starý mobilný telefón.

Počas súťaže si zákazníci aktivovali 18 500 elektro­nických faktúr a priniesli vyše 1500 starých telefónov. Ten v predajni odovzdali pri kúpe nového modelu alebo do zberu dali nefunkčný telefón s príslušenstvom, prípadne odpredali funkčný mobil v rámci služby šrotovné. Za každú z týchto aktivít získal zákazník pre predajňu jeden bod. Tie s najvyšším počtom bodov sa stali víťazmi a získali titul Zelená predajňa.

Organizátor dal rovnakú šancu menším aj väčším mestám, preto v každom z troch regiónov vyhlásil dve víťazné predajne – jednu v meste s viac ako 20 tisíc obyvateľmi a jednu z mesta, ktoré má pod 20 tisíc obyvateľov. Na východnom Slovensku sa stali víťazmi Košice a Krompachy, v strede krajiny žije najviac environmentálne uvedomelých občanov v Banskej Bystrici a Námestove, na západe získali titul Zelená predajňa v Galante a Petržalke, keďže mestské časti Bratislavy súťažili ako samostatné mestá.

Každé z miest použije 3300 eur na nákup a revitalizáciu zelene. Po konzultácii s vedením mesta pribudnú nové stromy, kríky či zelené plochy tam, kde najviac chýbajú alebo sú zdevastované. Financie môžu mestá využiť už túto jeseň alebo na jar budúceho roka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM