Aktualizované Eva Sládková Rôzne Správy

Bystrica žije oslavami SNP. Môžete si vyskúšať, ako bývali partizáni

Slovenské národné povstanie, ktoré vypuklo pre 76 rokmi, malo zásadný význam pre ďalší vývoj Slovenska i Československa.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica žije oslavami SNP. Môžete si vyskúšať, ako bývali partizáni
6
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

SNP patrí k najvýznamnejším udalostiam slovenských dejín. Slováci sa v auguste 1944 postavili so zraňou v ruke proti fašizmu a ľudáckemu režimu, ktorý vtedy vo vojnovom Slovenskom štáte vládol. Miestom centrálnych osláv je ako každý rok Banská Bystrica, ktorá bola i centrom Povstania.

Provokácie

Oficiálny program odštartoval o 11.00 prelet leteckej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Nasledoval pietny akt kladenia vencov.

Bohužiaľ, ani tento rok sa oslavy neobišli bez provokácií. Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev ich vyzval, aby s tým prestali. „Poprosil by som, aby prestali s týmito neúctivými prejavmi, naozaj sa to nehodí. Nech si ich nechajú na svoje politické mítingy,“ uviedol Stanislav Mičev.

Na oslavách sa zúčastnila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá sa prítomným preživším účastníkom poďakovala za to, čo urobili pre našu generáciu. „Vaša odvaha, všetkých účastníkov nám nastavuje zrkadlo. Dokázali by sme to, čo povstalecká generácia? Našli by sme v sebe odvahu postaviť sa na správnu stranu, aj keby sme riskovali vlastný život? Každý, kto si na to dokáže odpovedať úprimne, precíti to, pred čím ste vtedy stáli,“ uviedla prezidentka.

Popoludní sa začne kultúrny program pre verejnosť. Zaujímavý bude krátko pred 13.00 hodinou zoskok parašutistov. Od 13.30 sa začne na hlavnej tribúne kultúrny program s predstavením folklórneho súboru Urpín, po ktorom vystúpi Marián Greksa, Henry Tóth a Slavomír Repaský.

Návšteva zemľanky

Počas celého dňa budú v areáli Pamätníka SNP pripravené viaceré sprievodné aktivity. Ako píše na svojom webe Múzeum SNP, záujemcovia môžu navštíviť partizánsku zemľanku s dobovým vojenským táborom.

„Pre verejnosť budú pripravené ukážky diaľkovo riadených modelov, či statická prezentácia Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Milovníkov živých tvorov zaujmú ukážky sokoliarov,“ lákajú na program organizátori.

Stála expozícia s výstavnými priestormi Múzea SNP bude pre verejnosť otvorená od 15-tej hodiny bezplatne. „Návštevníkov v rovnakom čase pozývame na prezentáciu dokumentárnych filmov do kinosály Múzea SNP,“ dodávajú.

Oslavy SNP ukončí v neskorých večerných hodinách komponovaný multimediálnym programom pod názvom Vlčia stráž 2, ktorý sa začne o 20.45

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM