Marcel Páleš Kultúra

Bystrica včera a dnes: Na území mesta pulzoval život už 8 tisíc rokov pred Kristom!

Bola tu len veľká lúka, na ktorej sa preháňala divá zver, alebo tu sídlili lovci medveďov? Sú nejaké dôkazy o ľuďoch, ktorým sa pod Urpínom zapáčilo a začali tu žiť? Prezradíme vám...

Ilustračný obrázok k článku Bystrica včera a dnes: Na území mesta pulzoval život už 8 tisíc rokov pred Kristom!
Zdroj: Dnes24.sk

Na území mesta a v jeho okolí sa našli nálezy, ktoré potvrdzujú osídlenie týchto miest od staršej doby kamennej (8 tisíc pred K.). Napríklad v jaskyni Horná Túfna (Dolný Harmanec) prebýval lovec medveďov.

Dolovanie rudy už v dobe bronzovej

Viaceré fakty hovoria aj o tom, že už v dobe bronzovej patrilo územie Banskej Bystrice k významným civilizačným strediskám pravekej Európy. Z nálezov badať aktivity v dolovaní rúd a ich spracúvaní.

Tiež boli nájdené keltské mince, a to pri kopaní základov veže rímsko-kat. kostola v Radvani. Iné predmety poukazujú na prítomnosť Kvádov ešte v 5. storočí.

Odolná občina Bystrica

Ešte než došlo k udeleniu výsad sídlam na Pohroní, existovali občiny s neveľkými právami. Takou bola ja občina Bystrica. Pred rokom 1255 v nej žili obyvatelia, ktorí sa živili lovom, rybolovom, pastierstvom a poľnohospodárstvom. Prípadne ťažili meď.

Panovníkom nemálo záležalo na prosperite sídiel, kde sa ťažila ruda. Obyvateľov Bystrice však hlbšie do lesov zahnal vpád Tatárov (1241–42). Po ich odchode našli zničené príbytky, tiež banské a hutnícke zariadenia. Nenechali sa odradiť.

Šikovní Nemci

V 13. storočí bolo obyvateľstvo Banskej Bystrice slovenské. Neskôr sa spestrilo vplyvom kolonizácie nemeckým. Práve z nemeckých krajín prišli skúsení baníci, ktorí začali pri získavaní rúd používať už aj systém šácht a štôlní.

Nemci boli odborníkmi aj v iných profesiách. Azda aj preto získali dominantné postavenie v správe mesta. Slovákov čakal náročný zápas o presadenie sa. Rozvoj a sláva mesta sa odvíjala práve od baníctva.

  • Foto: banskabystrica.sk
  • Literárny zdroj: Banská Bystrica medená a povstalecká, M. Dobríková, M. Gajdoš, M.SNP, 1994
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM