Marcel Páleš Kultúra

Bystrica včera a dnes: Na námestí stála aj klietka hanby!

Je šikmá veža skutočne vychýlená? Naozaj vymrela počas moru polovica Bystrice? Viete, že sme na námestí mali aj kamenné divadlo? Prečo dnes chýba? A čo tak klietka hanby? Čítajte ďalej...

Ilustračný obrázok k článku Bystrica včera a dnes: Na námestí stála aj klietka hanby!
Zdroj: Dnes24.sk

Zelená veža – Hodinová aj šikmá

Najznámejšou dominantou námestia je Hodinová veža, kedysi nazývaná Zelená. Stojí už dobrých 450 rokov. Medzičasom vyhorela. Dnes ju nazývame šikmou vežou. Oprávnene, keďže je o 68 centimetrov vychýlená.

Pod šikmou vežou sa vypína morový stĺp s Pannou Máriou na vrchole. Je z roku 1719 a pripomína morové pustošenie. Najväčšie morové vyčíňanie bolo v roku 1601, keď vymrela zhruba polovica obyvateľov mesta (1392 ľudí).

Vyhorené divadlo

Tiež za zmienku stojí budova divadla, ktorá už v podstate nestojí. Nachádzala sa na dvore radnice. Bolo to jedno z prvých kamenných divadiel v Uhorsku. Žiaľ, vyhorelo. Dnes by sa tu zišlo…

Stredobod námestia – Fontána

V strede námestia dominuje známa fontána s vodometom. Postavená bola v roku 1895. Pred ňou tam stála kamenná fontána osemuholníkového tvaru. Za odmenu 3000 Kč zhotovil v roku 1928 správca mestského gazdovstva farebné osvetlenie. Pochopiteľne, odvtedy prešla nemalými rekonštrukciami.

Bola aj klietka hanby!

Niektorí by ju azda aj zatúžili vrátiť… V dávnejších dobách totiž námestie zdobila aj klietka hanby a pranier. Nachádzali sa pred tzv. Sturtzerovským domov (dnes je tam biskupská rezidencia). Najmä v pondelok tam umiestňovali previnilcov. Čiže v čase trhoch, aby ich videlo čo najviac občanov.

Foto: Permon.eu

Literárny zdroj: Banská Bystrica v premenách času, Ján Baláž, Baja, 2004

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM