Monika Obrtalová Kultúra

Bystrica v znamení ohnivého flamenca

Priaznivcom španielskeho temperamentu a muziky v štýle flamenco napovie meno Martin Bies takmer všetko. Tým ostatným napovieme, že tento mladý muž s tajomným pohľadom patrí k najznámejším a najprestížnejším flamenco gitaristom v strednej Európe.

Narodil sa v Bratislave, ale korene rodiny Bies siahajú až do južného Španielska, do Andalúzie. Hre na gitare sa Martin Bies venuje od 13-tich rokov. Svoj záujem sústreďuje výhradne na hru najslávnejšieho nasledovníka tradície flamenco, Paca de Luciu, s ktorým ho osobne zoznámil v roku 1996 mladý gitarista, spoluhráč Juan Manuel Caňizares. Martin Bies hosťuje od roku 1995 v SND v Bratislave v opere Don Quijote, kde sprevádza také osobnosti ako je operná speváčka Jitka Saparová-Fischerová, či Sisa Sklowská.

V rokoch 1997 – 2000 pôsobil v balete Carmen ako herec a flamenco gitarista v jednej osobe. V balete Carmen popri hudbe Georga Bizeta a Paca de Luciu prezentoval aj svoje vlastné flamenco kompozície. V roku 1997 založil vlastnú skupinu s názvom Martin Bies a Flamenco Clan, s ktorou zostavuje celovečerný program. Skupina sa prezentuje na samostatných koncertoch, aj na medzinárodných festivaloch. V roku 2008 účinkoval na rakúskom zámku Kitssee v muzikáli Don Quijote de la Mancha v rámci Wien musical productions. V rokoch 2008 – 2010 účinkoval na pódiu Malackého mestského divadla v činohre F.G.Lorcu Krvavá svadba, kde interpretoval svoju flamenco hudbu, špeciálne komponovanú pre toto predstavenie.

Banskobystričanom sa flamenco virtuóz Martin Bies predstaví na koncerte Martin Bies & Flamenco Clan, v rámci Reina de Saba tour 2012, 3. februára 2012 o 19.00 hodine v Radnici na Námestí SNP. V programe sa spolu s Martinoom Biesom predstaví majster flauty a prvý flautista SND Jaro Harvan, vynikajúci flamenco spevák Ramón El Demo, gitarista Marco de Judía, na basgitare a oud-arabskej lutne bude hrať Llavesitas a cajón a na perkusiách Dino de Valeria.

Zdroj a foto: PKO Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM