Správy

Bystrica uspela v projekte za státisíce eur: Nakúpi čističky, dezinfekcie aj respirátory

Mesto uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu zdravia občanov. Čo všetko pribudne v meste pod Urpínom?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica uspela v projekte za státisíce eur: Nakúpi čističky, dezinfekcie aj respirátory
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Mesto pod Urpínom uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu verejného zdravia. Samospráva môže teraz nakúpiť potrebné materiálno-technické vybavenie, akými sú čističky vzduchu, zariadenia na dezinfekciu priestorov, termokamery, respirátory či rukavice. Počas roka nimi vybaví základné školy, škôlky, mestský úrad, ale aj historickú radnicu. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

„Mesto podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok, ktorý bol schválený v plnej výške 530 141,63 eura. Projekt bude financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Spolufinancovanie samosprávy na úrovni päť percent predstavuje sumu 27 902,18 eura,“ priblížil Vladimír Brieda, vedúci oddelenia implementácie magistrátu.

Nákupom materiálno-technického vybavenia a obstaraním prístrojovej a zdravotníckej techniky a to aj pre obecné úrady, kultúrne domy či domy smútku v priľahlých 14 obciach, ktoré spolu s Banskou Bystricou tvoria funkčnú mestskú oblasť, sa zabezpečí prevencia a včasná diagnostika koronavírusu, zvýši sa odolnosť ako aj hygienická úroveň prostredia.

„Som rád, že sme uspeli v projekte, ktorý sa zameriava na ochranu verejného zdravia a zníženie dosahu pandémie koronavírusu. Kombináciou týchto postupov vytvoríme bezpečnejší priestor vo verejných budovách mestskej funkčnej oblasti. Tým, že ide aj o školské zariadenia, očakávame podstatné zníženie chorobnosti u detí, ktorá nielen na Slovensku, ale aj vo všetkých európskych krajinách dosiahla v uplynulom období nebývalé rozmery. Na aktuálnej chorobnosti detí v predškolskom veku sa podieľa nízka zaočkovanosť proti chrípke a nepriamo aj vplyv protipandemických opatrení,“ zdôraznil primátor Ján Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM