Správy Samospráva

Bystrica sa zapojila do špeciálneho projektu. Zaradila sa tým medzi 56 samospráv na svete

Otvorené vládnutie mesta patrí medzi priority v rôznych oblastiach. O čo vlastne ide?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa zapojila do špeciálneho projektu. Zaradila sa tým medzi 56 samospráv na svete
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Klimatická kríza či epidemická situácia, ktoré si vyžadujú spoluprácu samosprávy, obyvateľov a odborníkov, sú dôvodom, prečo sa mesto Banská Bystrica snaží zintenzívňovať participatívne procesy a čo najviac občanov zapájať do rozhodovania o veciach verejných. Mesto sa prihlásilo do projektu a v októbri 2020 sa stalo jednou z 56 samospráv na svete hlásiacich sa k Iniciatíve Partnerstva pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni. Informovala o tom Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora.

8 kľúčových tém

„Jej cieľom je pomáhať záujemcom skvalitňovať uplatňovanie princípov transparentnosti, participácie a spolupráce pri spravovaní vecí verejných. Na základe verejných online stretnutí je výsledkom prvej fázy projektu vytvorenie akčného plánu, ktorý kreuje podmienky a priestor na systematické posilňovanie princípov otvorenosti a participácie,“ uviedla Marhefková.

„Akčný plán Otvoreného vládnutia pre samosprávu Banská Bystrica sa tvoril prostredníctvom niekoľkých pracovných i verejných stretnutí s obyvateľmi, občianskymi iniciatívami, zamestnancami mestského úradu, poslancami a vedením mesta. Výsledkom stretnutí je zadefinovanie ôsmich kľúčových tém a vyše 40 návrhov konkrétnych opatrení na podporu rozvoja otvoreného vládnutia v našom meste,“ konštatovala Soňa Kariková z Dialogue Centre, jednej z partnerských občianskych organizácií.

Ďalšie aktuálne správy

Spoločný cieľ

„Začíname pracovať na tom, o čom sme na stretnutiach s verejnosťou a záujmovými skupinami diskutovali. Cieľ máme spoločný – reagovať na potrebu skvalitňovania participatívnych procesov, zlepšiť dialóg mesta, eliminovať nedorozumenia, skvalitniť formy spolupráce s podnikateľmi, záujmovými skupinami a občianskymi organizáciami,“ reagoval primátor Ján Nosko.

Akčný plán sa venuje i zeleným témam, na ktorých samospráva už pracuje. V súčasnosti zameriava pozornosť napríklad na projekty zelených oáz v siedmich lokalitách mesta pod Urpínom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM