Marcel Páleš Správy

Bystrica sa ocitne v čínskej knihe: Mesto prišlo zaznamenať až 15 fotografov zo Šanghaja

Primátor mesta Banská Bystrica prijal v pondelok v historickej budove Radnice 15 šanghajských fotografov. Tí navštívili Slovensko s cieľom umelecky zachytiť významné historické, kultúrne a turistické miesta.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa ocitne v čínskej knihe: Mesto prišlo zaznamenať až 15 fotografov zo Šanghaja
Zdroj: Dnes24.sk

Do Banskej Bystrice prišli najmä kvôli osobe architekta Ladislava Hudeca, ktorého diela sú v Číne známe a rešpektované. Zahraničná návšteva čínskych fotografov má za úlohu zozbierať materiály pre pripravovanú publikáciu „Slovensko objektívom čínskeho fotografa“, ktorú vydajú v Šanghaji.

Po stopách Ladislava Hudeca

V rámci programu v Banskej Bystrici fotografi navštívili rodinnú hrobku Hudecovcov a dom, v ktorom Ladislav Hudec vyrastal. Riaditeľ šanghajského výskumného inštitútu umenia Zhou Bing sa vyjadril, že cieľom ich návštevy je spoznať krajinu, v ktorej Ladislav Hudec vyrástol a kultúrne prostredie, ktoré ho formovalo.

„Čína je skutočne veľmi veľká krajina. Po návšteve Múzea SNP som si však uvedomil, že aj Slovensko je svojím spôsobom veľká krajina. Máme podobnú historickú skúsenosť a o to viac si vás vážime,“ doplnil Zhou Bing.

Banskobystričan zmenil tvár Šanghaja

Primátor mesta Peter Gogola akcentoval ambíciu komunikovať s čínskymi organizáciami cestovného ruchu a prítomným predstavil Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Stredné Slovensko. „Je mi veľkou cťou, že môžem na pôde nášho mesta privítať hostí z takej veľkej krajiny, ktorá má veľmi bohatú a dávnovekú kultúru. Som hrdý na nášho rodáka, Ladislava Hudeca, že sa svojou prácou dokázal presadiť v meste, akým je Šanghaj a zanechal tam výraznú stopu,“ povedal primátor.

Hang Weiming, riaditeľ kultúrnej prílohy v šanghajskom večerníku XIN MIN, ktorý ako prvý písal o Ladislavovi Hudecovi, nadviazal na slová Petra Gogolu a povedal, že bude vo večerníku prezentovať Banskú Bystricu ako rodisko človeka, ktorý zmenil tvár Šanghaja. „Pre cestovný ruch je dôležité, aby sa spájal s nejakým symbolom. Takýmto symbolom by mohol byť práve Ladislav Hudec,“ povedal Hang Weiming.

Foto: mesto BB

čínski fotografi v BB
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM