Jakub Forgács Správy

Bystrica sa môže pochváliť unikátnym návštevníckym centrom. Čím je výnimočné? FOTO

Návštevníci môžu spoznávať atraktivity mesta a regiónu inovatívnym a interaktívnym spôsobom. Využiť pri tom môžu dotykovú obrazovku, virtuálnu realitu, a to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa môže pochváliť unikátnym návštevníckym centrom. Čím je výnimočné? FOTO
4
Galéria
Zdroj: BBSK

V priestoroch Turistického informačného centra na autobusovej stanici v Banskej Bystrici vzniklo na začiatku letnej turistickej sezóny Inovatívne návštevnícke centrum s názvom „Brána do regiónu“. Jeho vybavenie má interaktívnou a atraktívnou formou lákať návštevníkov na objavovanie turistickej ponuky Banskobystrického kraja. Dnešná návšteva potvrdila jeho atraktívnosť a vyťaženosť počas letnej turistickej sezóny. Uviedla to Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Dotyková obrazovka aj virtuálna realita

„Návštevníkovi predstavuje atraktivity mesta a regiónu inovatívnym a interaktívnym spôsobom. Ide o dotykovú obrazovku a virtuálnu realitu. Na obrazovke si môžu záujemcovia pozrieť pozoruhodné miesta, či navštíviť múzeá a ich priestory formou 360° fotografie alebo videa, niektoré aj s časťou hovorenej prehliadky. Obrazovka zároveň ukazuje viac ako 300 km cyklotrás v okolí Banskej Bystrice, ktoré sa postupne aktualizujú a dopĺňajú o ďalšie regióny vrátane Horehronia. Pri nasnímaní QR kódu si môžu cyklisti dokonca stiahnuť trasu priamo do mobilného telefónu a plne sa orientovať pomocou bezplatnej navigácie „bikemap“,“ pokračovala Jóbová.

Ako ďalej uviedla zážitkom z virtuálnej reality prispievajú aj 3D okuliare s 360 stupňovými videami zaujímavých miest regiónu. „Užívatelia tak môžu priamo v návštevníckom centre zažiť adrenalínovú jazdu Laskomerskými singletrailmi alebo zjazdy v zimných lyžiarskych strediskách. Takýmto inovatívnym systémom dostupným v turisticko-informačnom centre nedisponuje zatiaľ žiadna slovenská destinácia,“ povedala.

Zamerané na cykloturistiku

Cieľom Inovatívneho návštevníckeho centra je podľa jej slov podpora produktov cestovného ruchu s osobitným zameraním na produkt cykloturistiky. Aj preto sa v priestoroch inovatívneho návštevníckeho centra nachádza požičovňa odpružených horských elektrobicyklov, ktoré sú medzi ľuďmi stále viac a viac obľúbenými, a ktoré umožnia spoznávať krásy regiónu. „Návštevnícke centrum je vybavené elektrickými bicyklami a voľne stojacimi nabíjacími stanicami, ktoré sú v súčasnosti základom produktu cykloturistiky s orientáciou na rozmáhajúci sa segment „elektrocyklistov“. Nabíjačky v návštevníckom centre v Termináli tak dopĺňajú rozrastajúcu sa sieť bodov elektronabíjacích staníc na mape regiónu,“ doplnila Jóbová.

„Veľmi nás teší, že je cykloturistika silná téma v našom regióne. Celý región Stredného Slovenska sa postupne snažíme sieťovať systémom nabíjacích staníc pre elektrobicykle. Je skvelé, že ďalšie pribudli aj priamo v meste Banská Bystrica. Celý projekt významne dopĺňa aj populárny cyklobus, ktorý túto letnú sezónu prepravil okolo 3 000 milovníkov cykloturistiky.“ uviedol Jiří Pěč, výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko

Využívanie elektrobicyklov umožňuje spoznávať krásy okolia Banskej Bystrice a ďalších regiónov aj menej zdatným cyklistom a návštevníkom. „Elektrobicykle v Inovatívnom návštevníckom centre sú k dispozícii každý deň v týždni od 8:00 do 18:30 hod. a je možné si ich zapožičať za 30 eur na deň, maximálne však na 8 hodín. Odporúčame si ich vopred zarezervovať“, informuje Marta Mlíchová, vedúca turistického informačného centra.

Návštevníci z Kanady aj Vietnamu

V stredu 4. decembra navštívil Inovatívne návštevnícke centrum aj Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja. Po obhliadke centra uviedol: „Inovatívne návštevnícke centrum poskytuje priestor, kde sa ľudia môžu dozvedieť viac o krásach nášho kraja pred tým, než si návštevník zapožičia elektrobicykel a vyberie sa na tieto miesta osobne. Považujem za nesmierne dôležité venovať pozornosť alternatívnym dopravným prostriedkom, ktoré sú priateľskejšie k životnému prostrediu. Dobrým príkladom sú okrem elektrobicyklov aj skibusy, ktoré budú s podporou BBSK premávať aj túto zimnú turistickú sezónu a lyžiarov dovezú do viacerých lyžiarskych stredísk a bežkárskych lokalít v našom kraji. V letnej sezóne ich opäť nahradia cyklobusy, na ktoré kraj rovnako finančne prispieva.“

V turisticko-informačnej kancelárii evidujú za letnú turistickú sezónu 141 výpožičiek elektrického bicykla a spolu sa najazdilo viac ako 4113 km. Aj keď boli záujemcovia prevažne z regiónu a jeho okolia, našlo sa aj viacero zahraničných návštevníkov, napríklad z Kanady, Lotyšska, Veľkej Británie a Vietnamu.

Návštevu v Inovatívnom návštevníckom centre v Banskej Bystrici si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Inovatívne návštevnícke centrum v Banskej Bystrici
4
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM