Michal Majer Rôzne

Bystrica sa dočká nových trolejbusov

Cestujúci v banskobystrickej mestskej doprave sa po rokoch dočkajú nových trolejbusov. Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, ktorý prevádzkuje trolejbusové a minibusové linky mestskej verejnej osobnej dopravy, uspel so žiadosťou o grant a cez operač

Už koncom minulého týždňa podnik vo Vestníku verejného obstarávania informoval o vyhlásení tendra na nákup 19 nízkopodlažných trolejbusov. Predpokladaná hodnota tejto zákazky je 7,98 milióna eur, ponuky môžu záujemcovia predkladať do 7. júla a termín dodávky nových trolejbusov je od začiatku októbra do konca budúcoročného júna.

Ako pre agentúru SITA uviedol predseda predstavenstva DPMBB Michal Němec, podnik dostal vyrozumenie, že s projektom na nákup trolejbusov uspel a už pripravuje podpis zmluvy s ministerstvom životného prostredia. V tendri na nákup trolejbusov má najväčšiu, vyše polovičnú váhu kritérium čo najnižšej ceny, ďalšími dvoma kritériami sú čo najnižšia hmotnosť a vyšší počet dverí. Či z toho vyjdú víťazne kĺbové alebo sólo vozidlá, Němec zatiaľ nevie povedať. „Váha vozidla nás zaujíma z toho dôvodu, že čím ťažšie vozidlo, tým vyššia spotreba a tým sa aj viac opotrebovávajú miestne komunikácie. Počet dverí vo vozidle sme tam dali, lebo chceme skrátiť čas pri výstupe a nástupe cestujúcich,“ povedal Němec a dodal, že s tým súvisí aj zámer DPMBB zaviesť nastupovanie všetkými dverami. V súčasnosti je v banskobystrickej mestskej doprave možné nastupovať len dvoma prednými dverami.

Trolejbusy jazdia v banskobystrickej mestskej doprave od roku 1989 s takmer dvojročnou odstávkou v rokoch 2006 a 2007, v súčasnosti ich má DPMBB 27. Väčšina z nich pochádza z rokov 1989 a 1992, novšie sú len dva trolejbusy kúpené v rokoch 1998 a 1999. Ako spresnil Němec, už koncom minulého roka vyradili z prevádzky 19 trolejbusov a nasadzujú namiesto nich autobusy. Novými trolejbusmi nakúpenými za prostriedky z eurofondov totiž podľa schváleného projektu môžu nahradiť autobusy a nie staré trolejbusy, ako napovedá aj názov projektu: Náhrada autobusovej verejnej dopravy trolejbusovou.

Nové vozidlá by mali v blízkej budúcnosti jazdiť aj na autobusových linkách banskobystrickej mestskej dopravy, ktorú zabezpečuje firma SAD Zvolen. Tá totiž bola podľa podpredsedu jej predstavenstva Adriana Polónyho v rámci tej istej výzvy ako DPMBB úspešná s projektom na nákup autobusov s pohonom na zemný plyn, na ktorý žiadala takmer 5,636 milióna eur.

S plynofikáciou autobusových liniek banskobystrickej mestskej dopravy začala SAD Zvolen v októbri minulého roka, keď do prevádzky zaradila 15 nových nízkopodlažných autobusov Irisbus Citelis s pohonom na stlačený zemný plyn. Kúpila ich za vyše štyri milióny eur, z čoho 95 percent získala z eurofondov cez operačný program Životné prostredie na projekt Ekologizácia MHD v Banskej Bystrici. SAD Zvolen má v banskobystrickej mestskej verejnej doprave v prevádzke pri plnom výkone 45 autobusov a ďalších 20 záložných, okrem spomínaných 15 sú všetky ostatné s naftovým pohonom.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM