Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica prekonala všetky krajské mestá: Tipnete si, koľko % ľudí sa tu sčítalo?

Samosčítať sa prostredníctvom webovej stránky alebo mobilnej aplikácie mohli obyvatelia SR do polnoci 31. marca. Aká bola účasť?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica prekonala všetky krajské mestá: Tipnete si, koľko % ľudí sa tu sčítalo?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Do elektronického sčítania obyvateľov sa najviac ľudí zapojilo hneď v prvý deň, 15. februára využilo možnosť samosčítania 651.152 obyvateľov Slovenska. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia Štatistického úradu (ŠÚ) SR, prezentujúci prvé zistenia z elektronického zberu dát, v ktorom sa sčítalo 4 844 007, teda 86 percent obyvateľov Slovenska.

Predseda ŠÚ Alexander Ballek vyzdvihol výsledky. "Predčilo očakávania,“ uviedol o prvom elektronickom sčítaní. Upozornil pritom, že odhad účasti v online zbere dát bol na úrovni 70 percent. Vyzdvihol prácu a asistenciu samospráv, médií a všetkých, ktorí na sčítaní spolupracovali.

Do sčítania sa zapojili viac ženy ako muži, v pomere 52:48 percent, aktívnejšie bolo obyvateľstvo v mestách ako na vidieku (55:45 percent).

V prípade miest nad 50-tisíc obyvateľov je najviac sčítaných práve v Banskej Bystrici (90 % sčítaných).

Ako na svojom webe informoval ŠÚ SR, Banská Bystrica vedie aj v rebríčku krajských miest pred Trenčínom a Žilinou (po 89 %). V Banskobystrickom kraji je dokopy sčítaných 85 % obyvateľov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM