Správy Samospráva

Bystrica potrebuje zabojovať o eurofondy: Čo všetko chce mesto zmodernizovať?

Mesto chce najmodernejšie technológie. K projektovému zámeru sa môžu verejnosť, stavovské organizácie a subjekty vyjadriť do 8. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica potrebuje zabojovať o eurofondy: Čo všetko chce mesto zmodernizovať?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ak by mesto Banská Bystrica získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra a dostalo by zdroje na zavedenie najmodernejších technológií, mohlo by zabezpečiť energetický manažment 54 budov, inteligentný monitoring desiatich mostov, nainštalovať 195 meteosenzorov a tiež podporiť asistovaný život v rámci monitoringu 237 lôžok. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora, s tým, že k projektovému zámeru sa môžu verejnosť, stavovské organizácie a subjekty vyjadriť do 8. apríla.

Cieľom je zlepšenie dostupnosti dát vo verejnej správe. Dôraz sa pritom kladie na otvorené údaje pre ďalšie spracovanie v oblasti energetického manažmentu, diagnostiky mostných telies, dispečingu mestských objektov, ako i údržby a podpory asistovaného života seniorov. Relevantné postrehy verejnosti zapracuje odbor rozvojových aktivít mesta do projektového zámeru. Všetky pripomienky majú byť súčasťou žiadosti o NFP.

„Súčasne by sme mohli podporiť vznik chýbajúcich zariadení a služieb zameraných na komplexnú starostlivosť pre chronicky chorých. Zároveň by sme pristúpili k prepojeniu sociálnej a zdravotnej starostlivosti, taktiež by sa zvýšil počet automatických monitorovacích staníc pre objektívnejšie vyhodnotenie kvality ovzdušia v meste,“ zdôraznila Beáta Galková z oddelenia implementácie projektov Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM