Jakub Forgács Samospráva

Bystrica podpísala Memorandum o spolupráci. Ako sa má dotknúť mladých športovcov?

S cieľom podporiť rozvoj mladých športových talentov došlo v Bystrici k podpisu memoranda. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Bystrica podpísala Memorandum o spolupráci. Ako sa má dotknúť mladých športovcov?
2
Galéria

Banská Bystrica – Európske mesto športu 2017 sa môže pochváliť širokým portfóliom športových podujatí, postupným budovaním športovej infraštruktúry či ambasádormi projektu, ktorí sú pre športujúce deti a mládež veľkou motiváciou. „S cieľom podporiť rozvoj mladých športových talentov vo štvrtok došlo medzi Športovým klubom Dukla Banská Bystrica, o. z., VŠC Dukla Banská Bystrica a mestom Banská Bystrica k podpísaniu Memoranda o spolupráci,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Cieľom memoranda je vytvoriť a využiť tieto podmienky z materiálno-technického či personálneho hľadiska a investovať ich do práce s mládežou. Chceme premostiť spoluprácu s centrami voľného času i s občianskymi združeniami tak, aby sme dokázali talentované deti dostať prostredníctvom náborov do Športového klubu Dukla a ďalej s nimi pracovať. Som presvedčený, že mládež bude mať pod vedením profesionálov zabezpečené kvalitné podmienky na športovanie,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Športová reprezentácia krajiny

„Prioritou Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica je zabezpečiť športovú reprezentáciu krajiny. Založením Občianskeho združenia ŠK Dukla Banská Bystrica, sa rozšíria možnosti trénovania mladých športovcov. Novovzniknutý Športový klub Dukla Banská Bystrica, o. z., sa zameria na atletiku, biatlon, cyklistiku, džudo, rýchlostnú kanoistiku, karate, moderný päťboj, plávanie, sánkovanie, športovú streľbu, vzpieranie i zápasenie,“ pokračovala Marhefková.

„Vojenské športové centrum Dukla už v minulosti cítilo potrebu venovať sa mládežníckemu športu viac a otvoriť sa verejnosti. Keďže naše legislatívne podmienky sú obmedzené, prišli sme s myšlienkou založiť občianske združenie, Športový klub Dukla Banská Bystrica. Tým, že máme kvalitný personál a infraštruktúru, tak sme reflektovali aj na iniciatívu mesta spolupracovať na tomto projekte. Aj pre nás je to prínos, lebo sa nám môže zvýšiť portfólio talentov a pretekárov. Je pravdepodobné, že deti, ktoré budú systematicky a metodicky správne športovať, budeme môcť plynule začleniť do VŠC Dukla Banská Bystrica,“ dopĺňa Roman Benčík, riaditeľ Vojenského športového centra Banská Bystrica.

Transparentné prerozdeľovanie financií

Občianske združenie je zložené z päťčlenného predsedníctva, ktoré sa skladá z trénerov, športových odborníkov a zástupcu mesta. „Ďalšie organizačné zložky ŠK Dukla Banská Bystrica tvoria športové oddiely bez právnej subjektivity, ktorých úlohou je vytvárať podmienky pre športovú prípravu mládeže. Snažili sme sa nájsť čo najlepší rámec na rozšírenie možností financovania športu v banskobystrickom regióne,“ hovorí Matúš Štulajter, predseda ŠK Dukla Banská Bystrica, o. z.

Vznikom ŠK Dukla sa podľa Marhefkovej vytvoril rámec na transparentné prerozdeľovanie financií, ktorého súčasťou sú aj kritériá na prideľovanie dotácií pre jeho jednotlivé oddiely z mesta Banská Bystrica. Zároveň sa tým upraví aj systém rozdeľovania financií pre subjekty zamerané na prácu s mládežou. „Absolvovali sme stretnutia s centrami voľného času, kde sme informovali o týchto aktivitách. Zámerom samosprávy je finančné prostriedky účelovo koncentrovať do takých občianskych združení alebo športových subjektov, ktoré majú dobré personálne zázemie a garantujú poskytovanie kvality. Memorandum otvára priestor aj na vzájomnú komunikáciu,“ dopĺňa Nosko.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z podpisu memoranda!

V OBRAZOCH: Podpis Memoranda o spolupráci v Bystrici
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM